Programul personalului mediu medical şi de îngrijire din Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava va suferi modificări substanţiale din data de 1 iunie. Managerul general al spitalului, Vasile Rîmbu, ne-a declarat că de la începutul lunii viitoare dispar turele de 12/ 24 de ore, atât asistentele, cât şi infirmierele urmând a lucra în trei schimburi a câte opt ore. Asistentele vor avea program 7.00-15.00, 15.00-22.00 şi 22.00-7.00, iar infirmierele încep cu o oră mai devreme, de la ora 6.00.
„Personalul trebuie să fie odihnit, atât fizic, cât şi psihic, pentru a putea gestiona mai bine actul medical, ordinea şi curăţenia. Cu turele astea de 12/24 de ore am văzut că sunt extenuaţi, iar la oboseală omul ţipă, este nervos şi îşi face treaba doar cu stimulente. Prin schimbarea programului vor lucra mai puţine ore continuu şi vor fi mai multe pe tură, pentru că vrem să le asigurăm timpul şi energia necesară ca să acorde asistenţă medicală şi să asigure curăţenia pe toată durata cât stau la serviciu”, a spus Rîmbu.
În aceeaşi notă, ca personalul să fie non-stop la dispoziţia pacientului, managerul a dispus eliminarea paturilor din vestiarele asistentelor şi infirmierelor.
Personalului din spital i s-a interzis să se adreseze pacienţilor altfel decât cu „doamna” sau „domnul”
„Practic, îi ferim de ispite. Fiecare categorie de angajaţi avea camere cu paturi. N-am înţeles de ce le trebuie, că urgenţa n-o faci în pat, şi le-am eliminat. În fişa postului nu au atribuţii de stat în pat, aşa că am dispus ca acele spaţii să fie utilizate altfel”, a precizat Rîmbu.
În ceea ce-i priveşte pe medicii şefi de secţie, managerul spitalului îi vrea mai implicaţi în buna desfăşurare a activităţii şi prezenţi la programul stabilit deoarece „au salarii între 1000 şi 2000 de euro lunar, care nu sunt fantastice, dar nici chiar mici şi trebuie depusă o anumită muncă pentru banii ăştia”.
Ultima regulă impusă de Vasile Rîmbu este în ceea ce priveşte modul de adresare. Astfel, nici un angajat al spitalului nu are voie să se mai adreseze bolnavilor cu „mătuşă”, „moşule”, „mamaie”, tataie”, „bunica” sau în orice alt mod decât „domnule”, „doamnă” sau „domnişoară” şi nici să-i tutuiască, indiferent de starea socială a pacientului.
(21 mai 2010, 11:44:41