Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 20 mai 2010 - Anul XV, nr. 116 (4407)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Buget de austeritate

Pacienţii cu HIV/SIDA, lăsaţi fără tratament

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Bolnavii cu HIV/SIDA din judeţ au acces limitat la terapia antiretrovirală gratuită asigurată de stat, în lipsa tratamentului pacienţii cu această maladie fiind condamnaţi la moarte. Avertismentul a fost lansat ieri, de preşedintele Asociaţiei Red Ribbon Suceava, Dorina Vasile, care a arătat că repetatele discontinuităţi în asigurarea medicamentelor dau ocazia virusului să acţioneze, ceea ce înseamnă că pacienţii pot dezvolta boli oportuniste.

“Bolnavii nu mai primesc medicamente de două săptămâni sau chiar o lună, în timp ce eliberarea medicamentelor antiretrovirale are loc la fiecare cinci, şapte, zece zile în ultimele trei luni, în loc de o dată pe lună. Întreruperea terapiei pune în pericol viaţa pacienţilor cu HIV/SIDA, în special a celor infectaţi în spitalele din România în copilărie, în anii 1986-1992. Aceştia sunt bolnavi care au încercat mai multe scheme de tratament, unii dintre ei neavând o altă opţiune de tratament viabilă decât cea pe care o urmează în prezent. Întreruperea medicaţiei duce la instalarea unei rezistenţe faţă de tratament, care va împiedica bolnavii să-l reia, în momentul, imprevizibil, în care statul român va relua aprovizionarea”, a spus Dorina Vasile, cu precizarea că situaţia de la Suceava nu este unică, şi alte judeţe, precum Timişoara, Mureş, Covasna, Harghita, Braşov, Prahova sau Iaşi având probleme cu finanţarea. 

 

Dr. Corina Stănescu: “E un program făcut varză”

De cealaltă parte, coordonatoarea programului judeţean de HIV/SIDA, dr. Corina Stănescu, a informat că necesarul lunar pentru tratarea acestor pacienţi este de 590.000 lei, însă fondurile alocate de Casa de Asigurări de Sănătate Suceava acoperă doar 40% din necesar. Medicul a explicat că, din cauza bugetului insuficient, din cei 147 de pacienţi aflaţi în tratament, doar o parte au primit schema completă de tratament, respectiv 70 în ianuarie, 92 în februarie, 20 în martie şi 36 în aprilie.

“E un program făcut varză. Un pacient care nu şi-a luat medicamentele la timp trebuie reevaluat, pentru a se vedea dacă virusul a devenit rezistent şi a se stabili o altă schemă de tratament. Cheltuielile cu reevaluarea se ridică la 100 - 600 de euro, în timp ce schimbarea schemei este şi mai costisitoare. Situaţia este generală în toată ţara, dar, la noi, din fericire, nu au apărut încă efecte negative”, a punctat Corina Stănescu.

În replică, şefa CAS Suceava, dr. Cristina Iordăchel, a declarat că bugetul alocat la începutul lui 2010 pentru programul HIV/SIDA este mai mare ca cel de la începutul lui 2009 şi a atras atenţia că Direcţia de Sănătate Publică este cea care stabileşte costurile medii pe pacient, care, însă, nu pot depăşi costul maxim alocat prin ordin.

“În 2009, bugetul iniţial pentru programul HIV/SIDA a fost de 2.660.545 lei, iar cel final de 3.259.545 lei, în timp ce în acest an bugetul iniţial este de 2.798.000 lei. CAS împarte aceşti bani în contracte, pe sume lunare, care înseamnă ritmul în care noi ne angajăm să plătim medicaţia achiziţionată. Acest ritm este dictat de Ministerul Finanţelor, prin ceea ce se cheamă trimestrializare, adică câţi bani lichizi pot fi trimişi în conturile noastre în luna respectivă, pentru a se face plăţile. Din punct de vedere legal, spitalul are dreptul să facă achiziţii pe suma alocată pentru tot anul, numai că noi vom face deconturile lunar. Pentru ianuarie şi februarie am plătit săptămâna trecută, cu întârziere, e drept, dar şi facturile pentru aceste două luni au fost depuse de-abia în martie”, a spus Cristina Iordăchel.

 

Cristina Iordăchel: „Banii trebuie chibzuiţi şi cheltuiţi proporţional”

Şefa CAS a ţinut să sublinieze că bolnavii nu au cum să beneficieze de o schemă completă de tratament, în condiţiile în care spitalul nu face aprovizionarea pentru toate produsele, ci doar pentru câteva, pe care le cumpără în cantităţi mari, care se consumă în unele cazuri şi în nouă luni.

„Banii nu vor ajunge dacă nu sunt chibzuiţi şi cheltuiţi proporţional. Potrivit situaţiei prezentate de spital, la data de 30 aprilie, pentru programul HIV/SIDA erau în stoc medicamente în valoare de 246.709 lei, din care stocul la un singur medicament era de 120.000 lei. Suntem prea săraci ca să ne permitem să menţinem stocuri aşa de mari, nu este bine nici din punct de vedere economic să blochezi banii. Noi considerăm că achiziţiile fie nu s-au făcut echilibrat, fie nu s-au găsit medicamentele pe piaţă. Totuşi, eu am atras atenţia în repetate rânduri că dacă nu se găsesc medicamente de cumpărat, banii rămaşi nu se pierd, ci sunt redistribuiţi, tot în cadrul programului, luna următoare”, a completat şefa CAS.

În judeţul Suceava sunt luate în evidenţă 167 de persoane cu HIV/SIDA.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pacienţii cu HIV/SIDA, lăsaţi fără tratament.
 Vizualizări articol: 1542 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Pacienţii cu HIV/SIDA, lăsaţi fără tratament5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei