Refuzul Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) Suceava de a semna contractul cadru cu Casa de Asigurări de Sănătate, pe motiv că nu îi convine suma lunară alocată, l-a nemulţumit pe prefectul de Suceava, Sorin Arcadie Popescu, pe de o parte pentru că Ambulanţa este un serviciu public, iar pe de altă parte din cauza faptului că aceste tergiversări fac ca angajaţii de la Salvare să nu-şi poată primi salariile, ceea ce ar putea întreţine o stare de nemulţumire.
În opinia prefectului, chiar dacă sumele prevăzute în 2010 sunt cu 8% mai mici faţă de cele din 2009, acestea sunt acoperitoare, deoarece anul trecut Ambulanţa şi-a supraevaluat activitatea şi a raportat eronat servicii medicale pe care nu le-a făcut. Pe baza unui raport de control efectuat de Casa Asigurărilor de Sănătate anul trecut la Ambulanţă, prefectul a arătat că din numărul total de 7.368 de solicitări raportate de Ambulanţă ca fiind urgenţe medico-chirurgicale majore, numai 769 solicitări, adică 10,44 la sută din cazuri, au fost asigurate cu echipaje de urgenţă cu medic. Asta în condiţiile în care CAS Suceava a negociat cu Serviciul Judeţean de Ambulanţă tarife de 465 lei/solicitare pentru urgenţe medico- chirurgicale majore, cu ambulanţe cu echipaj condus în mod obligatoriu de un medic şi tarife de 260 lei/solicitare pentru solicitări de gradul II cu echipaje având în componenţă numai asistenţi medicali.
„Ambulanţa a raportat în primele şase luni ale anului 2009 toate cele 7.368 de servicii ca urgenţe majore şi a cerut la decontare tariful de 465 lei/solicitare, iar la verificăris-a constatat că pentru un număr de 6.599 solicitări s-au solicitat în mod eronat decontări de 465 ron/solicitare, în loc de 260 lei/solicitare”, a arătat prefectul.
În jumătate de an, un medic de la Ambulanţă a participat la 16 solicitări, din 1082
Alte 2.192 de solicitări raportate ca urgenţe cu tarif de 465 lei/solicitare şi de 260 lei/solicitare au fost în realitate de doar 1,8-1,85 lei/km. O situaţie aparte s-a constatat la fişele pacientelor cu diagnostic în sfera obstetrică-ginecologie, preluate de la Ambulanţă în ambulatoriul Spitalului de Urgenţă Sfântul „Ioan cel Nou” Suceava, fişe care în proporţie de 99 la sută nu sunt confirmate prin parafa şi semnătura medicului de gardă. Prin urmare, tarifele mari sunt condiţionate de prezenţa medicului în echipajul care merge la o urgenţă şi nu de tipul de ambulanţă utilizat, iar insistenţa cu care SJA solicită bugetul cu fundamentare majoră pe tarifele maximale, de echipaje cu medici, îl face pe prefect să creadă că aceasta nu este decât o formulă prin care Ambulanţa încearcă să obţină suficienţi bani pentru a-şi conserva sporurile.
Spre exemplificare, precizăm că în primele şase luni ale anului 2009, la staţia de ambulanţă din Vatra Dornei, unde este un singur medic, din 1082 de solicitări medicul a fost prezent la 16. La Suceava, unde sunt zece medici, din 6.148 de solicitări, medicii au participat la 1.053, la Rădăuţi, unde este un medic, din 2.610 solicitări, medicul a fost la 87, iar la Gura Humorului, unde la Ambulanţă lucrează un medic cu jumătate de normă, din 1.896 de solicitări, medicul a fost prezent la 117. Informaţiile provin din baza de date a SJA Suceava.