O boală incurabilă şi extrem de contagioasă la cai, anemia infecţioasă, corespondenta leucemiei la om, nu poate fi eradicată de autoritatea sanitar-veterinară din judeţ din cauza a 14 crescători, care refuză să îşi dea animalele la abator. Asta deşi oamenilor li s-au propus despăgubiri la preţul pieţei, iar caii pot muri oricând.
Doctorul Petrea Dulgheru, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, a arătat că în 2010 Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară a emis un Ordin care prevede sacrificarea imediată a cailor bolnavi şi despăgubirea proprietarilor, măsura venind după ce timp de patru ani nu au fost fonduri, astfel că numărul animalelor bolnave a crescut.
Vor bani mulţi şi plata pe loc
„În judeţ au fost identificaţi 150 de cai bolnavi, imediat fiind începută sacrificarea lor. Suntem foarte aproape de a declara judeţul curat din acest punct de vedere, însă din păcate avem probleme cu aceşti 14 proprietari. Unii dintre ei doresc banii pe loc, ceea ce nu se poate din punct de vedere legal, sunt bani de la buget şi se dau doar după întocmirea documentaţiei. Alţii vor să ia pe un cal bolnav mai mult decât pe unul sănătos, în timp ce unii pur si simplu ne sfidează, refuzând orice discuţie”, a declarat doctorul Petrea Dulgheru, precizând că despăgubirile se acordă după cel mult 30-40 de zile de la sacrificare. El a arătat că, în conformitate cu prevederile legale, fiecare cal a fost evaluat la preţul pieţei, de o comisie de specialitate, astfel că refuzul unora este inexplicabil.
Riscă să rămână fără despăgubiri şi să scoată bani din buzunar pentru incinerare şi amenzi
Sanitar-veterinarii le-au explicat oamenilor că respectivii cai sunt practic bolnavi de cancer, iar mai devreme sau mai târziu vor muri, iar atunci nimeni nu le va mai da un leu despăgubire.
„Mai mult, dacă o să le moară calul în grajd, crescătorii vor fi obligaţi să ducă la incinerator cadavrul pe propria lor cheltuială, o astfel de operaţiune ajungând şi până la 20 de milioane de lei vechi”, a explicat Dulgheru.
Conform prevederilor legale, proprietarilor li s-a interzis să-şi mai scoată caii bolnavi din gospodării, în acest sens fiind avertizaţi în scris în cadrul controalelor făcute. La următorul control, dacă vor refuza din nou să-şi dea caii la abator, aceştia vor fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 2.400 şi 3.600 de lei.
Nici un cal din judeţ nu poate circula în spaţiul UE din cauza a 15 persoane
Ilie Isopescu, Ilie Boşteag, Gheorghe Creţan şi Ion Boanţă - din Vicovu de Sus, Mircea Zoiţa, Grigore Leonescu, Pavel Bujor şi Mina Grădinaru - din Slatina, Elvira Floarea - din Dorna Candreni, Dumitru Sturzu - din Arbore, Vasile Popovici - din Ciprian Porumbescu, Cornel Hîj - din Volovăţ, Nicolae Buliga - din Rădăuţi şi Victor Ungureanu - din Păltinoasa, sunt cei 14 proprietari de cai care refuză să colaboreze cu DSVSA Suceava, practic în judeţ fiind opt focare ale bolii.
Foarte important de precizat, atâta timp cât anemia infecţioasă nu este eradicată complet, iar judeţul nu este declarat indemn, comerţul intracomunitar cu cai este interzis.
„Din cauza acestor 14 persoane nici un cal de la noi nu poate circula în spaţiul UE. După ce am reuşit să lichidăm toate cazurile de leucoză la bovine, sperăm ca până la urmă să scăpăm şi de această anemie infecţioasă, astfel ca judeţul nostru să nu mai aibă restricţii din cauza bolilor”, a încheiat optimist Dulgheru.
(19 mai 2010, 15:26:07