Apa potabilă care curge la robinetele populaţiei din municipiul Suceava şi din câteva localităţi mai mici ale judeţului nu corespunde standardelor, au informat ieri reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, care au arătat că apa nu este bună din punct de vedere chimic, fiind insuficient clorinată.
Calitatea apei potabile distribuite populaţiei a intrat în atenţia Departamentului de Control al instituţiei, după ce Departamentul de Supraveghere al DSP a avertizat că 30% din probele recoltate periodic, într-un interval mai mare de timp, la staţiile de pompe de la Berchişeşti, Vereşti, Salcea şi la uzina Mihoveni, nu se mai încadrează în valorile normale.
„Neîncadrarea în parametrii chimici ne sugerează absenţa clorului, iar asta înseamnă că fie nu se face deloc dezinfecţie, fie se introduce prea puţin clor. Am mai avut probleme cu uzinele sau staţiile de apă din localităţile mai mici, care lucrează cu neprofesionişti, dar pe noi ne miră că Berchişeşti şi Mihoveni, care deservesc o populaţie mai mare, şi despre care ştim că au echipe serioase, se înregistrează cu neajunsuri”, a declarat directorul adjunct al DSP Suceava, doctorul Ludovic Abiţei.
Medicul a subliniat că probele de apă prelevate vor fi supuse unor investigaţii complete de laborator, iar în cazul în care se vor depista nereguli legate de clorinare se vor lua măsuri.
Sancţiunile pe care le riscă cei responsabili de calitatea apei potabile constau în avertismente şi amenzi care variază între 1.000 şi 4.000 de lei. Apa potabilă insuficient tratată prezintă riscul de contaminare cu diferiţi agenţi patogeni, responsabili de apariţia unor boli foarte grave, inclusiv hepatită.