Un număr de 400 de fermieri din judeţ au depus în ultima lună proiecte eligibile pentru a accesa măsura 141 din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, care prevede acordarea unui ajutor nerambursabil din partea UE de 1.500 de euro pe an, timp de cinci ani de zile, în contul fermelor de semisubzistenţă. Dintr-un calcul simplu reiese că micii fermieri, fie că sunt cultivatori de teren agricol, apicultori, crescători de animale ori legumicultori, vor primi, în cei cinci ani, în total, trei milioane de euro.
Proiectele au fost depuse în intervalul 15 aprilie-14 mai, când, la nivel naţional, a fost organizată o sesiune de înscrieri pentru accesarea acestei măsuri, a doua, după cea desfăşurată în prima parte a anului 2009.
„Pe de o parte este un număr destul de mare de proiecte, însă sunt judeţe, Bistriţa-Năsăud, de exemplu, care au ajuns la aproape 1.000 de proiecte. Unii dintre cei care ar fi putut beneficia de această măsură au renunţat însă, pentru că au considerat că sunt prea multe formalităţi ce trebuiesc îndeplinite”, a precizat Viorel Marinache, directorul Camerei Agricole Judeţene Suceava, instituţia care, prin oamenii săi, a lucrat circa 160 din totalul de 400 de proiecte depuse.
„După experienţa acumulată anul trecut, acum s-a lucrat mult mai bine, oamenii noştri redactând circa 160 de proiecte în condiţiile în care, din 25 de angajaţi, nouă au fost detaşaţi la APIA, iar şase sunt plecaţi pe termen lung la un curs obligatoriu”, a mai ţinut să precizeze Marinache.
Cine poate lua aceşti bani
Pentru a avea proiecte eligibile pentru măsura 141, beneficiarii trebuie să aibă o fermă care are între două şi opt unităţi de dimensiune economică (UDE). De exemplu, pentru o vacă cu lapte se acordă 0,26 UDE-uri, pentru cultivarea unui hectar de cartofi, 1,74 UDE-uri, în timp ce pentru un porc se acordă 0,26 UDE-uri.
Aşadar, cine cultivă, de exemplu, două hectare de cartof poate depune un proiect eligibil pentru această măsură, în timp ce un crescător de bovine trebuie să aibă o fermă de minimum opt vaci.
O nouă sesiune de proiecte, în toamnă
Viorel Marinache a mai precizat că sucevenii vor mai avea şansa de a depune proiecte de acest gen în toamna acestui an.
„Va mai fi o sesiune în luna octombrie, de aceea recomandăm de pe acum fermierilor interesaţi să ni se adreseze în vederea consilierii şi luării în calcul ca potenţiali beneficiari”, a punctat Marinache, amintind că personalul specializat al Camerei Agricole Judeţene Suceava percepe mai întâi o taxă de 50 de euro pentru întocmirea unui proiect, la această sumă mai adăugându-se 100 de euro, bani pe care beneficiarul trebuie să-i dea după ce primeşte primii 1.500 de euro.