Gunoiul produs în municipiul Suceava dă noi bătăi de cap autorităţilor locale, care până la 1 iulie trebuie să găsească o modalitate prin care să separe aproape toate deşeurile reciclabile de cele nereciclabile, înainte de a le transporta la groapa de gunoi. Obligativitatea colectării selective a minim 15% din totalul deşeurilor produse într-o localitate, care este prevăzută într-un act normativ întocmit de Ministerul Mediului, vine ca o povară în plus faţă de prevederile actuale, care impun Sucevei transportarea deşeurilor la groapa de gunoi de la Fălticeni, iar de la 15 iulie, la Botoşani, cea mai apropiată groapă de gunoi care nu este încă închisă.
“Zilele acestea discutăm această problemă la Consiliul Judeţean, pentru a fi făcute mai repede demersurile de deschidere a primei celule a gropii de gunoi ecologice de la Moara. Cheltuielile noastre cu colectarea gunoiului au crescut, şi aşa, mult, de când trebuie să plătim şi transportul la Fălticeni, iar de la 15 iulie vom plăti pentru a-l duce la groapa de gunoi de la Botoşani, adică mai departe. Colectarea selectivă a deşeurilor menajere înainte de transportarea lor la groapa de gunoi va spori cheltuielile suplimentare pe care le avem deja”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu, care spune că realizarea noii gropi ecologice e una dintre cele mai urgente probleme ale judeţului.
45.000 lei, costuri suplimentare lunare dacă gunoiul din Suceava nu e colectat selectiv
Referitor la noile modificări legislative, Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat că obligaţia autorităţilor administraţiei publice locale este ca din cantităţile totale de deşeuri municipale şi asimilabile colectate, cel mult 85% să fie supuse operaţiilor de eliminare finală, iar cel puţin 15% din deşeurile colectate să fie încredinţate spre reciclare.
Autorităţile care nu îndeplinesc acest obiectiv anual vor plăti suma de 100 lei/tonă, pentru diferenţa dintre obiectivul anual de diminuare şi obiectivul efectiv realizat.
Lunar, din municipiul Suceava sunt colectate aproximativ 600 de camioane de gunoi, de câte cinci tone fiecare, adică minim 3000 de tone de gunoi menajer.
Dacă din această cantitate nu ar fi deloc colectate selectiv materialele reciclabile, lunar, o taxă de 45.000 de lei ar trebui să fie plătită către Ministerul Mediului, începând cu 1 iulie, ceea ce ar afecta puternic bugetul local al municipiului reşedinţă de judeţ.
(18 mai 2010, 16:21:40