Peste 200 de cadre didactice din judeţul Suceava vor pleca la astăzi la Bucureşti pentru a participa la mitingul bugetarilor, care va avea loc miercuri în capitală, în Piaţa Victoriei.
Preşedintele Sindicatului Judeţean „Spiru Haret” din Suceava, Constantin Cernica, a declarat că „dascălii vor pleca la Bucureşti pentru a fi alături de colegii lor din întreaga ţară, precum şi de toţi angajaţii din sistemul bugetar care vor fi prezenţi miercuri la eveniment”. Potrivit lui Cernica, pe 19 mai 2010, în Piaţa Victoriei sunt aşteptaţi peste 40 de mii de protestatari.
Participarea la mitingul bugetarilor este o etapă premergătoare grevei generale pe termen nelimitat pe care cadrele didactice sunt decise să o declanşeze la sfârşitul lunii mai.
Grevă generală începând cu 31 mai
Gheorghe Şorodoc, preşedintele Sindicatului „Bucovina - Rădăuţi”, a declarat că „peste 90% dintre profesorii care fac parte din sindicatul nostru sunt pentru declanşarea grevei generale începând cu 31 mai 2010”. La fel a declarat şi Constantin Cernica, acesta fiind de părere că începând cu 31 mai profesorii nu vor mai intra la ore. „Dacă anul şcolar va fi blocat sau nu, nu mă pot pronunţa deocamdată, dar cu siguranţă închiderea anului va fi întârziată până ce negocierile cu guvernanţii vor fi favorabile dascălilor şi aceştia vor considera că pot ieşi din grevă”, a mai spus Constantin Cernica.
Dacă lucrurile rămân aşa şi nu intervin alte modificări în calendarul mişcărilor de protest ale cadrelor didactice, elevilor le-au mai rămas doar două săptămâni de şcoală până la vacanţa mare.
În ceea ce priveşte participarea dascălilor la examenul de bacalaureat, lucrurile par a fi mai clare.
Data declanşării grevei generale, 31 mai, coincide cu prima zi de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă modernă – proba C, a candidaţilor la examenul de bacalaureat. La nivelul judeţului Suceava, profesorii au anunţat că vor participa la proba C pentru că, din moment ce situaţia şcolară nu va fi încheiată, prezenţa sau absenţa lor la probele de bacalaureat nu va afecta în nici un fel protestul în sine.
Această soluţie a fost găsită pentru că, dacă până la finalul anului şcolar se va identifica o cale de a rezolva conflictele între profesori şi guvernanţi, atunci elevii nu ar fi afectaţi, notele de la bacalaureat fiind valabile. De asemenea, nu vor fi trecute notele în catalog, ci în caietul profesorului, astfel încât până la finalul anului şcolar să nu se poată încheia situaţia şcolară a elevilor.