Campania de ecologizare a malurilor râului Negrişoara, efectuată recent de peste 250 de angajaţi ai Coca–Cola din toată România, împreună cu tinerii din cadrul Asociaţiei Tăşuleasa Social, care au reuşit să strângă într-o zi 2.000 de saci de deşeuri, a fost continuată cu un studiu efectuat în baza gunoiului adunat de ei pe o porţiune de 12 km.
Aproape 83% din volumul total de deşeuri colectate îl reprezintă resturi de materiale plastice – PET-uri, pungi, pahare de plastic, în vreme ce aproape 10% din deşeuri sunt sticle aruncate pe marginea râului sau chiar în apele acestuia. Cum deşeurile din material plastic se descompun într-o perioadă cuprinsă între 100 şi 1.000 de ani, aceste resturi ar fi poluat zona respectivă cel puţin câteva sute de ani.
Aproape 4% din gunoiul adunat de voluntari este reprezentat de obiecte metalice, în vreme ce hârtiile aruncate reprezintă doar 2,71% din deşeurile cu care sunt poluate apele râului Negrişoara. Şi care au făcut obiectul unui studiu realizat de Centrul de Excelenţă pentru Dezvoltare Durabilă.
„Analiza de deşeuri ne-a arătat că plasticul (folii, bidoane, PET-uri) reprezintă principala sursă de poluare, iar colectarea selectivă în zonele rurale este singura soluţie de protejare a apelor”, a declarat Laura Sgârcitu, specialist în programe comunitare la Coca-Cola HBC România.
Tocmai de aceea, o componentă foarte importantă a acestei campanii de ecologizare a fost cea de educare a locuitorilor din zonă, în scopul introducerii colectării selective a deşeurilor.
În timpul campaniei de ecologizare, 50 de elevi de la liceul din Dorna Candrenilor, care au participat la un program de instruire susţinut de Tăşuleasa Social, au mers din casă în casă şi le-au vorbit localnicilor despre efectele dezastruoase ale depozitării deşeurilor în natură. Ei au împărţit sătenilor din Poiana Negri saci pentru colectarea separată a plasticului şi calendare pe care sunt notate zilele în care se va face colectarea de către un operator de salubrizare. În plus, prin colaborarea voluntarilor cu autorităţile locale, în schimbul sacilor cu PET-uri şi ambalaje reciclabile, localnicii vor primi tichete valorice prin care vor beneficia de reducerea taxei de salubrizare.
(18 mai 2010, 10:18:27