Pentru a demonstra că sunt buni şi talentaţi europeni, înzestraţi cu o cultură generală solidă, elevii de la Şcoala cu clasele I-VIII Plopeni, în parteneriat cu Centrul de Plasament „Speranţa”, Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava, Şcoala cu clasele I-VIII Roşcani, Şcoala de Arte şi Meserii „Mihai Eminescu” Băneşti, Grupul Şcolar Dumbrăveni, au ales câte o ţară din Uniunea Europeană pentru a o promova din punct de vedere cultural, turistic, gastronomic, al tradiţiilor şi obiceiurilor.
Mici pavilioane corespunzătoare ţărilor europene
La Şcoala cu clasele I-VIII Plopeni s-au organizat mici pavilioane corespunzătoare fiecărei ţări, în care elevii au expus pliante, albume cu fotografii, obiecte caracteristice, exponate din gastronomia ţărilor respective, însă preparate de către concurenţi, au defilat în costume tradiţionale, au dansat, cântat şi recitat în limbile statelor europene. Fiecare ţară a fost prezentată şi prin intermediul unor materiale powerpoint realizate de către elevi, cu scopul de a etala frumuseţile naturale şi obiectivele turistice ale fiecărui stat membru U.E. Au fost intonate imnurile ţărilor prezentate, după care toţi participanţii la eveniment au vibrat pe acordurile Imnului Naţional al României, dovedind că, în primul rând sunt români, apoi europeni.
Periplu virtual prin Europa
În deschiderea activităţilor, cei prezenţi au avut ocazia să asculte imnul UE interpretat la mandoline de către elevii şcolii din Plopeni, Ionuţ Paiu, Monica Barbu, Andreea Paiu, Paula Paiu şi Denisa Ciobanu.
A urmat un periplu virtual, început în România şi continuat în Italia, Spania, Bulgaria, Polonia, Germania şi Franţa, spectatorii fiind fascinaţi de originalitatea prezentărilor, bogăţia informaţiilor, frumuseţea şi diversitatea costumelor populare, tradiţionale, talentul artistic, dar şi culinar al participanţilor.
Expoziţie gastronomică
Juriului i-a revenit sarcina de a degusta din diversele sortimente de mâncare aparţinând întregii Europe, trebuind să aleagă între salata berlineză, cea bulgărească, sărmăluţele româneşti, salata italiană, spaghete, friptura cu cartofi la cuptor, fructele de mare, brânza franţuzească, „croissant” şi celebrul „Quiche Lorraine”.
Cel mai mult a impresionat modul în care a fost promovată Franţa (costumul popular din Nice fiind realizat manual de către concurenţi), motiv pentru care elevii de la Şcoala Plopeni au obţinut premiul I, fiind urmaţi de elevii de la Centrul de Plasament „Speranţa”, care au prezentat Germania şi de cei de la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni, care au promovat România.
Menţiunile au fost obţinute de Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava (Bulgaria), Şcoala cu clasele I-VIII Roşcani (Italia), Şcoala de Arte şi Meserii „Mihai Eminescu” Băneşti (Spania) şi Grupul Şcolar Dumbrăveni (Polonia).
Echipa premiată de la şcoala gazdă a fost constituită din elevele Ana-Maria Raţă, Delia Patrăucean, Delia Ivan, Cosmina Grosieru, Andreea Paiu, Andreea Olariu.
Elevii de la Centrul de plasament „Speranţa”, în tabără la mare
Locul II al concursului a fost ocupat de elevii Andreia Turcu, Diana Pintilie, Gabriel Pintilie, Alexandra Dominte şi Pavel Drilea, copii de la Centrul de Plasament (C.P.) „Speranţa” Suceava, coordonaţi de prof. Mihai Greciuc, cadru didactic la Şcoala Plopeni, însoţiţi de Claudia Păiuş, referent la C.P. „Speranţa” Suceava. Elevii de „Speranţa” au câştigat o tabără la mare în perioada vacanţei de vară, suportată de Asociaţia „Euroactiv ” Suceava.