Misterul planează în jurul incidentului care îl are în centru pe procurorul şef al DNA Suceava, Marius Adrian Surdu, în vârstă de 42 de ani. Comunicatul oficial al Spitalului de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava, pe baza declaraţiilor familiei, este că procurorul a ajuns vineri noapte la Urgenţă cu o plagă tăiată latero-toracică, suferită în urma unui accident casnic.
Echipa de medici de gardă a intervenit chirurgical, prima dată vineri noapte şi a doua oară sâmbătă dimineaţă, pentru a rezolva emfizemul pulmonar consecutiv înţepăturii. Ieri, procurorul era în continuare conectat la aparatele de respiraţie artificială, dar era stabil hemodinamic şi medicii erau optimişti în privinţa şanselor de supravieţuire şi recuperare.
În ciuda insistenţelor, medicii de la Spitalul de Urgenţă au fost extrem de rezervaţi în a oferi mai multe date despre caz.
Din informaţiile noastre, procurorul Surdu a fost, în cursul zilei de vineri, împreună cu soţia şi copiii la Botoşani. Soţia a rămas acolo, el s-a întors în cursul serii la Suceava pentru că ar fi avut câteva probleme de rezolvat.
În jurul orei 22.00, un apel la 112 a solicitat intervenţia poliţiei la locuinţa unei persoane care suferise o plagă înjunghiată la nivelul inimii. După ce au constatat că este vorba de un procuror, poliţiştii au predat cazul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.
Cumnatul lui Marius Surdu, omul care a sunat la 112
La momentul sosirii ambulanţei, Marius Surdu se afla în casă cu doi bărbaţi, dintre care unul era cumnatul său, cel care a şi anunţat cazul la 112. Procurorul era semiconştient şi prezenta pe gât urmele de strangulare ale unui laţ, avea venele tăiate la ambele mâini şi două plăgi înjunghiate la nivel bilateral toracic. Sângera puternic iar unul dintre bărbaţi îi acorda primul ajutor.
Tratamentul de urgenţă administrat de cei de la ambulanţă l-a readus în simţiri, astfel că până la spital starea sa era ceva mai bună.
Surse din apropierea anchetei ne-au declarat că procurorul chiar ar fi refuzat, în prima fază, să accepte investigaţiile la computerul tomograf. A fost operat de urgenţă - prima dată o intervenţie de mai mică amploare, a doua oară o operaţie mai complexă, ocazie cu care s-ar fi descoperit că a avut şi intestinele înţepate de cuţit.
Nu era băut
Consumul de alcool sau alte substanţe nu a fost menţionat de nici unul dintre cei care au avut legătură cu acest caz, prin urmare nu sunt motive să fie luat în calcul, cel puţin până acum.
Şeful DNA Suceava nu era cunoscut nici ca un consumator de alcool, nici ca persoană depresivă sau cu alte afecţiuni psihice, iar varianta accidentului casnic susţinută oficial este penibilă.
Determinarea cu care a vrut să moară tânărul procuror, cu încă două persoane în casă, arată o presiune psihologică enormă şi ar fi interesant de aflat cine era cea de-a doua persoană din apartamentul său şi care a fost tema discuţiei anterioare tentativei de sinucidere.
Potrivit unor medici psihiatri cu care am stat de vorbă, încercarea mai multor variante de sinucidere arată că procurorul dorea să moară cât mai repede şi nici una din metode nu i s-a părut suficient de eficientă. De asemenea, după încercarea de a se spânzura, creierul ar fi suferit de pe urma lipsei de oxigen, deci deciziile ulterioare oricum nu ar fi fost cele mai bune.
Mandici, singurul care a vorbit
Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, unitatea care, conform competenţelor, a preluat ancheta în acest caz, au refuzat să ofere orice detaliu despre acest caz.
Dacă prim-procurorul Elisabeta Cocîrlă nu a mai răspuns la telefonul de serviciu în ultimele zile, procurorul Luminiţa Leonte, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, ne-a declarat că nu este la curent cu ancheta şi nu are nimic de declarat, aşteptând dispoziţiile şefilor legate de un eventual comunicat oficial cu privire la ce s-a întâmplat vineri noapte în casa procurorului şef al DNA Suceava.
Singurul care a vorbit a fost Vasile Mandici, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava
“Noi credem că a fost vorba de un accident casnic, nicidecum de vreo sinucidere. Nu avea motiv, nu avea probleme familiale, erau o familie fericită alături de cele două fetiţe ale lor”, a spus magistratul, citat de „Adevărul de Seară”, ediţia de Suceava.
Cine este Marius Surdu
Marius Adrian Surdu se afla în fruntea Serviciului Teritorial Suceava al Direcţiei Naţionale Anticorupţie din noiembrie 2008, când l-a înlocuit pe Cristian Constantin Martin.
Marius Surdu a fost cooptat în structurile fostului Parchet Naţional Anticorupţie (PNA) încă de la începuturi. Cel care l-a propulsat în structurile anticorupţie este primul procuror general al PNA, Ioan Amariei.
Înainte de a deveni şef al DNA Suceava, Marius Surdu a condus structura similară de la Bucureşti.
Ca experienţă profesională, trebuie spus că lucrează în cadrul Ministerului Public de la începutul anilor ’90.
Începând cu 31 mai 2001, Marius Surdu a îndeplinit funcţia de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, post pe care l-a ocupat până la plecarea la Bucureşti, la fostul Parchet Naţional Anticorupţie.
(17 mai 2010, 11:35:26