Ieri a fost mare sărbătoare pentru enoriaşii parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Fălticeni, dar şi pentru locuitorii municipiului. Biserica a fost resfinţită de Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi Episcopul Macarie al Europei de Nord. La ora 9.00, IPS Pimen şi PS Macarie au fost întâmpinaţi de zeci de copii, care le-au oferit flori, iar credincioşii i-au primit pe înalţii ierarhi cu pâine şi sare.
Soborul format din peste 20 de preoţi şi diaconi, în frunte cu Înalt Preasfinţitul Părinte Pimen şi Preasfinţitul Episcop Macarie au înconjurat biserica, rostind rugăciuni şi stropind cu apă sfinţită în cele patru laturi ale ei (corespunzătoare celor patru puncte cardinale), iar zidurile bisericii au fost unse în formă de cruce cu sfântul mir. Revenind la intrarea sigilată din biserică, IPS Pimen a rostit o rugăciune după care a bătut de trei ori cu crucea în uşa biserici rostind cuvintele: "Deschideţi-vă voi porţi veşnice şi va intra Împăratul Slavei”. Uşile s-au deschis şi soborul de preoţi împreună cu o parte mică din credincioşi au intrat în biserică. Aici a avut loc sfinţirea picturii şi resfinţirea Sfintei Mese din Altar.
Ample lucrări de restaurare
Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Fălticeni a fost ridicată în prima jumătate a secolului al XIX-lea, iar în ultimii zece ani a fost supusă unor ample lucrări de restaurare, atât în exterior, cât şi în interior, unde s-a refăcut pictura.
Veche de aproximativ 200 de ani, biserica a necesitat lucrări de consolidare pentru remedierea numeroaselor crăpături care au apărut la boltă şi ziduri, de refacere a învelitorii de tablă şi a intrării în biserică. Aşa cum am aflat de la părintele Adrian Brădăţanu, parohul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, începând din anul 2000 s-a modificat acoperişul sfintei biserici, au fost înălţate două mici turnuri în interiorul pridvorului.
Temelia bisericii a fost placată cu piatră naturală adusă din Grecia, a fost curăţat interiorul de tencuiala cea veche, care era deteriorată, iar din anul 2005 a început pictura bisericii. Banii pentru pictură au provenit numai de la credincioşi.
O biserică încărcată de istorie
Biserica „Adormirea Maicii Domnului” are şi o importantă semnificaţie istorică pentru locuitorii urbei de pe Şomuz. Aşa cum arată scrierile Sofiei Cocea, Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită într-o atmosferă extraordinară la această biserică. “La biserica numită Adormirea se adunară toţi fălticinenii; acolo sta boierimea, neguţătorimea, geandarmeria şi un popor numeros pentru a sărbători Unirea”, consemnează Silvia Cocea într-o cronică apărută în acea vreme.
La Sfânta Liturghie, care a avut loc după sfinţirea bisericii, au participat peste 2.000 de credincioşi, care au înfruntat pentru mai bine de trei ore ploaia, alte sute de credincioşi aşteptând ore în şir la rând pentru a intra în biserică şi a trece prin Sfântul Altar.