Magazinele care vând plante şi substanţe etnobotanice şi-au făcut apariţia din nou la Suceava, după o pauză de aproximativ trei luni de zile, perioada de timp scursă de la momentul când comercializarea vechilor produse care se vindeau la acestea a fost interzisă prin lege. De câteva zile, chioşcul din zona centrală a Sucevei, care ajunsese acum câteva luni de zile să vândă zilnic cantităţi enorme de droguri legale, s-a redeschis, având program zilnic de la 17.00 până la 3.00 dimineaţă, în timpul săptămânii, şi până la 5.00, sâmbăta şi duminica. „Sarea de baie” şi celelalte vechi produse scoase în afara legii din luna februarie a acestui an au fost înlocuite acum cu altele noi, legale după cum susţin cei care le vând.
Unul în Suceava şi unul în Fălticeni
Inspectorul principal Gabriel Panţiru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, a precizat că lucrătorii de la Serviciul Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate au cunoştinţă despre deschiderea a două magazine de acest gen în judeţ, cel din zona centrală a Sucevei şi încă unul în Fălticeni.
„Imediat ce acestea s-au redeschis am început să le monitorizăm. La magazinul de la Fălticeni s-a făcut deja un control şi s-a stabilit că produsele comercializate nu sunt de pe lista celor interzise de lege. În privinţa magazinului de la Suceava se vor face verificări în cel mai scurt timp”, ne-a declarat inspectorul principal Panţiru.
Tânăr de 21 la ani, la spital după ce a consumat plante etnobotanice
Între timp, noile droguri legale încep să facă victime. Joi după-amiază, un tânăr în vârstă de 21 de ani din municipiul Suceava a ajuns la Spitalul Judeţean după ce a consumat plante etnobotanice şi a început să se simtă rău.
Printre noile produse scose pe piaţă de dealerii care au adunat deja profituri uriaşe din vânzarea aşa-ziselor droguri legale se numără „Generation 2012”, praf recomandat ca un continuator al „Special Gold” („sarea de baie”), cel care a făcut adevărate ravagii printre consumatorii deveniţi dependenţi, înainte de fi interzis.
În mai multe judeţe din ţară, magazinele cu noile droguri au apărut deja de multă vreme, de asemenea prafurile fiind disponibile de mult şi pe internet, unde s-au creat site-uri speciale pentru vânzarea acestora.
În timp ce autorităţile statului spun că vor interzice în scurt timp şi noile produse, dealerii care au reţele de magazine în ţară se laudă că Ministerul Sănătăţii nu are mijloace pentru a identifica substanţele componente şi, chiar dacă se va reuşi acest lucru, vor scoate imediat altele care nu se află pe lista celor interzise.
(15 mai 2010, 11:53:02