Grădina Zoologică din Rădăuţi, unul dintre puţinele parcuri zoologice din Moldova dar şi din ţară, va căpăta un nou „look” după ce administraţia locală va finaliza, până la finele anului în curs, un proiect care vizează reabilitarea actualului amplasament, proiect prin care unitatea va căpăta, prin standardele impuse, o „faţă europeană”.
Ieri, a fost dat startul noului proiect prin predarea amplasamentului către cei care se vor ocupa de realizarea investiţiei. Proiectul „Reamenajarea Parcului Zoo din municipiul Rădăuţi” vizează reabilitarea parcului zoologic din municipiu prin lucrări care presupun reabilitarea pavilionului administrativ, a aleilor, a reţelei de apă-canalizare, a reţelei sanitare, construcţia padocului pentru animale ierbivore dar şi a cuştilor speciale care necesită un gard electric. Şeful Serviciului administraţie publică, achiziţii publice şi programe din cadrul Primăriei municipiului Rădăuţi, Elena-Livia Mitric, a precizat: „Proiectul <Reamenajarea Parcului Zoo din municipiul Rădăuţi> are o valoare totală a lucrărilor de 1,307 milioane lei şi este finanţat în proporţie de 75 la sută din bugetul de stat prin Ministerul Mediului, iar diferenţa de 25 la sută este contribuţie locală. Astăzi (n.r. - ieri) se predă amplasamentul, urmează ca executantul împreună cu investitorul să stabilească prima categorie de lucrări ce urmează să fie executate. Termenul de execuţie a lucrării este de şase luni, iar ultima plată ce va fi făcută de autoritatea locală ar trebui să fie la 30 martie 2011. Până la finele anului lucrarea va trebui finalizată, altfel pierdem finanţarea”.
„Grădină zoologică sută la sută europeană”
Dacă parcul zoologic rădăuţean a atras permanent vizitatori din toată ţară, de la finele anului, acesta va „îmbrăca” o haină de nivel european, fiind comparabil cu orice parc de pe continent.
„Pentru proiectul care vizează reabilitarea Grădinii Zoologice din Rădăuţi am avut la dispoziţie un teren care era parţial amenajat. S-a dorit o amenajare pe o suprafaţă cât mai mare, cu bugetul existent, şi în condiţiile respectării normelor de mediu de nivel european. Proiectul conţine mai multe clădiri care ţin de funcţionalitatea zonei, o clădire cu spaţii administrative, un spaţiu de alimentaţie publică şi pentru suveniruri după modelul vestic, iar restul clădirilor se referă la spaţii dedicate animalelor, cuşti care vor fi realizate la standardele actuale. Nu am avut intenţia de a crea spaţii pentru cât mai multe animale, ci spaţii cât mai corecte, bineînţeles, care să îndeplinească standardele de acum. Cred că la finalul lucrărilor vom putea discuta despre o grădină sută la sută europeană”, a declarat proiectantul lucrării, arhitectul Adrian Ţucu.