Situaţia economică şi socială are deja repercusiuni serioase asupra stării de sănătate a populaţiei din judeţul Suceava. În ultimele luni, numărul pacienţilor cu nevroze, depresii şi consum de alcool, inclusiv în rândul bolnavilor psihic, a crescut cu 30 la sută, potrivit şefului secţiei Psihiatrie Burdujeni, dr. Lorelei Haşovschi. De asemenea, a crescut numărul salariaţilor şi pensionarilor cu nevroze şi depresii, precum şi al elevilor şi studenţilor cu debuturi de tulburări psihotice şi de conduită care prevestesc tulburări de personalitate. Deşi numărul cazurilor sociale cu depresie şi alcoolism care ajung la Psihiatrie Burdujeni se menţine ridicat, acesta nu depăşeşte totuşi o treime din numărul total al pacienţilor. Dr. Haşovschi a declarat că de fapt cererea este mult mai mare, numai că spitalul nu are posibilitatea să-i primească pe toţi cei care vor să se interneze. „Cu programarea bolnavilor cronici am ajuns până în luna iulie, sunt internate doar urgenţele care vin prin UPU şi trebuie să fim foarte atenţi să nu depăşim cifra de internări care ne-a fost dată prin contract. Cererea este însă foarte mare”, a precizat dr. Haşovschi.
Pentru a face faţă adresabilităţii din ce în ce mai ridicate pentru această secţie, conducerea Spitalului de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava a decis reabilitarea integrală a tuturor celor patru corpuri de clădire de la Burdujeni.
Managerul general Vasile Rîmbu a declarat, ieri, cu ocazia unei vizite-fulger la Burdujeni, împreună cu directorul medical, dr. Doina Ganea-Motan, că această secţie a fost complet renovată. În saloane s-a redus numărul de paturi prin amenajarea a încă unui nivel la pavilionul de bolnavi acuţi, fiecare salon are propria sa baie cu toaletă şi duş, au fost schimbate instalaţiile sanitare şi electrice.
Psihiatria va avea linie de gardă de la 1 iunie
Pentru pacienţii cu nevroze mai uşoare a fost amenajat un pavilion cu 16 paturi, cu condiţii hoteliere superioare. Bolnavii acuţi au la dispoziţie 49 de paturi. Având în vedere că durata medie a spitalizării la Burdujeni este de 17 zile, conducerea spitalului a amenajat şi curtea secţiei, cu pavarea căilor de acces, instalarea de bănci, amenajarea spaţiilor verzi şi plantarea de brazi pe marginea aleilor. Livada din curte a fost curăţată şi pomii văruiţi. Incinta a fost împrejmuită cu un gard nou, cu porţi acţionate automat.
În ceea ce priveşte asistenţa medicală, din data de 1 iunie a.c. se introduce linia de gardă şi la secţia Psihiatrie, al patrulea doctor care va face gărzi fiind adus de la Fălticeni. „Infrastructura a fost pusă la punct, mai trebuie rezolvată problema asistenţei medicale astfel încât să asigurăm continuitatea prezenţei medicilor. Este o secţie cu bolnavi speciali, unde oricând pot să apară evenimente la care absenţa doctorului să fie decisivă. Personal am o mare satisfacţie pentru că am reuşit să punem la punct Psihiatria”, a mai spus managerul general Vasile Rîmbu.