Locuitorii municipiului Suceava racordaţi la sistemul centralizat vor avea în continuare apă caldă şi căldură de la centrala termică pe cărbune în iernile viitoare, fără a fi nevoiţi să scoată mult mai mult din buzunare pentru a-şi încălzi locuinţele.
230 de lei, preţul maxim al gigacaloriei produse de Termica
Primarul Sucevei, Ion Lungu, prezent ieri la Bucureşti, împreună cu directorul Termica, Constantin Plăcintă, pentru a discutat strategia de asigurare a energiei termice în iarna care urmează, a declarat că deciziile luate la nivel înalt în această privinţă vor asigura funcţionarea fără probleme a centralei de termoficare pe cărbune atât anul acesta, cât şi anul viitor.
“Sucevenilor nu le va lipsi căldura sau apa caldă, cu excepţia perioadei de revizie din vară, care va fi probabil în luna august. În scurt timp vom organiza licitaţiile pentru achiziţiile de cărbune, pentru că acum are un preţ mai mic decât în toamnă. În urma discuţiilor pe care le-am purtat la Ministerul Administraţiei şi Internelor şi cu reprezentanţii ANRE, Termica Suceava va beneficia de un bonus de aproximativ 300 de lei pentru fiecare MW de energie electrică livrat în sistemul naţional, dar, pe de altă parte, nu va avea voie să livreze energia termică la un preţ mai mare de 230 de lei. Asta ne obligă să funcţionăm în continuare cu centrala pe cărbune, nu pe CAF-urile din spatele Ambro, aşa cum intenţionam iniţial, pentru că este o oportunitate pentru noi să beneficiem de aceste bonusuri acordate pentru livrarea de energie electrică în sistemul naţional, având în acelaşi timp un preţ foarte bun pentru energia termică livrată”, a explicat Ion Lungu.
În prezent, preţul unei gigacalorii livrate de Termica Suceava este de 380 de lei, din care populaţia plăteşte 178 de lei, diferenţa fiind suportată din subvenţiile acordate de Consiliul Local şi bugetul de stat.
Practic, în condiţiile în care subvenţiile de stat la căldură vor fi eliminate, dar va scădea preţul de livrare a gigacaloriei de la 380 de lei la 230 de lei, va scădea şi subvenţia acordată până acum de la bugetul local şi care a dus la acumularea unor datorii de aproape 800 de miliarde lei vechi.
Posibilă majorare de 10% a preţului gigacaloriei
În timp ce în întreaga ţară se anunţă măriri ale preţului gigacaloriei, nici Suceava nu prea are şanse să scape de acest tăvălug al scumpirilor.
Şeful municipalităţii sucevene, Ion Lungu, a spus că nu are de gând să majoreze preţul gigacaloriei, deşi acest lucru este posibil, dacă diferenţa dintre preţul de producţie şi cel achitat de populaţie nu poate fi suportat de la bugetul local.
“Atât în Capitală, cât şi în multe alte oraşe din ţară se anunţă deja majorări de preţ al gigacaloriei. Nu vreau ca acest lucru să se întâmple şi la Suceava, dar dacă se va dovedi absolut necesar, creşterea nu va fi mai mare de 10%. Dacă acum sucevenii plătesc 178 de lei pe gigacalorie, nu vor plăti mai mult de 195 de lei pe gigacalorie, dacă majorarea de preţ va fi decisă în Consiliul Local”, a adăugat edilul sucevean.
Subvenţii la căldură doar pentru pensionari, şomeri şi persoane cu handicap
O altă decizie luată la nivel central şi care va afecta o parte din beneficiarii de căldură în sistem centralizat este cea de acordare a subvenţiilor la căldură doar pentru pensionari, şomeri şi persoane cu handicap.
Până acum, aceste subvenţii se acordau tuturor categoriilor sociale, în funcţie de veniturile declarate. Normele de acordare a subvenţiilor la încălzire urmează să fie stabilite în perioada următoare.
Sucevenii, îndemnaţi să aibă încredere în sistemul de termoficare al Sucevei
“Sucevenii trebuie să aibă încredere în continuare în sistemul centralizat de termoficare, în care s-a investit mult în ultima perioadă, tocmai pentru a-l face viabil. Dacă unii se temeau că nu vor avea căldură la iarnă şi că trebuie să se debranşeze şi să-şi pună centrală, îi asigur că nu se va întâmpla aşa”, a declarat ieri Lungu, în urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii Guvernului, la Bucureşti.
Şeful municipalităţii sucevene a precizat că, în continuare, se merge pe strategia de atragere de capital privat, fie pentru construirea unei noi centrale termice, dimensionată la necesităţile sucevenilor, fie în modernizarea actualei centrale, ca să corespundă normelor de mediu impuse de Uniunea Europeană.
(13 mai 2010, 20:17:49
Hai sictir!