Spitalele din judeţul Suceava au şanse să supravieţuiască şi să nu se numere printre cele 150-200 care vor fi închise, cum a anunţat preşedintele României, Traian Băsescu. Directorul Direcţiei de Sănătate Publică, Alexandru Lăzăreanu, a declarat, ieri, că la evaluarea managerilor de spitale, care a avut loc în luna februarie, cele zece spitale din judeţ au trecut testul şi asta pentru că de-a lungul timpului s-au tot luat măsuri de optimizare a ratei de utilizare a paturilor şi acum lucrurile sunt în ordine. Spitalele rurale, precum cele din Vicov, Broşteni, Mălini şi Dumbrăveni au trecut demult la comunităţile locale şi au fost transformate în unităţi medico-sociale, cu cheltuielile pentru utilităţi asigurate de consiliile locale şi plata medicilor şi personalului medical făcută de Ministerul Sănătăţii. „Aceste unităţi medico-sociale au fost modernizate, arată foarte bine şi asigură nu numai servicii sociale, ci şi urgenţele şi tratamentele cazurilor sociale. Trebuie doar ca primăriile să se descurce cu plata utilităţilor, pentru că toate comunităţile care au oameni în astfel de instituţii trebuie să contribuie financiar”, a spus dr. Lăzăreanu.
Judeţul Suceava are mai puţin de 300 de doctori în spitalele de stat
Şeful DSP a dat ca exemplu spitalul din Vicov de Sus, unde din 14 pacienţi internaţi doar doi sunt localnici, restul sunt din alte comune sau judeţe.
În ceea ce priveşte finanţarea serviciilor medicale, directorul Lăzăreanu a spus că, deşi sumele nu sunt la valoarea celor solicitate de manageri, cele zece spitale pot funcţiona mai departe.
„Toate spitalele noastre sunt pe linia de plutire”, a precizat el. Spitalele sucevene au acum un număr total de 3.272 de paturi, după ce în 2002 însumau 3.808 paturi. Cele mai multe, 1.279, sunt la Spitalul de Urgenţă Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, urmat de Municipalul din Rădăuţi, cu 520 de paturi. Cele mai puţine, 80 de paturi, sunt la Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc şi la Solca, iar 85 de paturi are Spitalul Orăşenesc din Siret. În spitalele de stat lucrează 294 de medici, 1395 de asistente medicale şi 919 infirmiere, brancardieri şi alte categorii de personal auxiliar sanitar.
(12 mai 2010, 17:35:28
CAND NE GANDIM,DOAR LA FURNITURI DE BIROU,SI TIPIZATE,pana ajungem la altele.
ce sa fac,daca nu sunt P.D.L.-ist.?
si nici nu am sa fiu.
SUNT ROMAN DEMN,CINSTIT,SI ,UNUL DIN CONTRIBUABILII CARE,TRAIESTE DE PE O ZI PE ALTA,nu stiu pana cand.
poate or veni vremuri mai bune,dar,cu astia,pe care =i avem,nu mai cred nici in ruptul capului, SA-I DAM JOS , ROMANILOR.
CAT MAI PUTEM REZISTA>?