O familie din Dumbrăveni care locuieşte de mai mulţi ani în Spania, lângă Barcelona, cere sprijinul Protecţiei Copilului Suceava pentru a-şi recupera cei trei copii „luaţi” de statul spaniol. Conform unui articol publicat în cotidianul Libertatea, pe 7 martie anul acesta, şi semnat de Paul Bardasu, cu titlul „Spaniolii ne-au sechestrat copiii”, o familie din Dumbrăveni trăieşte un adevărat coşmar de mai bine de un an, pentru că toţi cei trei îngeraşi ai lor au fost luaţi de autorităţile spaniole.
„Calvarul a început în aprilie anul trecut, când mama micuţilor a fost acuzată că şi-ar fi agresat unul dintre copii. De atunci, cei trei băieţi ai săi - Răzvan (2 ani), Daniel (un an) şi Alex (o lună şi jumătate) - au fost luaţi, pe rând, şi duşi la orfelinat, lăsând în urmă o mamă îndurerată”, se precizează în articol.
Acuzaţi că-şi „scutură” copilul
Cei doi soţi, Brânduşa şi Adrian Gafiţescu s-au stabilit de aproape 4 ani în L’Arbos, un sat situat la 32 de kilometri de Tarragona şi la 65 de kilometri de Barcelona. Mama celor trei copii a povestit pentru Libertatea că unul dintre copii, Daniel, era de mic un copil plângăcios. „Făcea deseori crize, însă medicul nostru pediatru, un spaniol, ne-a spus că e ceva normal. Pe 26 aprilie 2009, fiul nostru a făcut un atac de plâns, urmat de convulsii. Nu mai respira. Am fugit cu el la Urgenţe. Medicii au descoperit că băieţelul prezenta hidrocefalie (acumulare de lichid în creier). În urma a două operaţii, lichidul a fost scos şi nu au mai existat probleme. După ce au eliminat dintre cauze căzătura şi o eventuală lovire, medicii au dat verdictul de posibilă scuturare şi nu au vrut să ţină cont de faptul că Daniel era foarte plângăcios. Le-am spus de crizele sale, care durau chiar şi câte o oră, timp în care se învineţea şi nu se liniştea decât atunci când adormea”, a povestit mama copiilor.
A fost începutul calvarului, pentru că, în urma diagnosticului de posibilă scuturare, au fost alertaţi de spital cei de la Protecţia Copilului.
„Imediat, ne-au luat temporar tutela micuţului, iar fiul nostru a fost dus la un orfelinat. A fost un şoc, pentru că eram nevinovaţi şi nedreptăţiţi şi ştiam că nu îi făcuserăm vreun rău copilului”, a povestit Brânduşa.
„Mi l-au luat şi pe el! Nici măcar nu m-au lăsat să-l văd”
După câteva zile, o echipă de la „Diagnostic asupra familiei” a făcut evaluarea acasă la această familie. Au întocmit numai referinţe defavorabile, iar în raport s-a menţionat că familia nu are „condiţii minime de trai, de igienă personală, de resurse financiare şi sociale, pentru a creşte copiii”.
În ultima zi a anului trecut, Brânduşa a primit cea de-a doua lovitură: „Pe 31 decembrie, l-am născut pe Alex. Mi l-au luat şi pe el! Nici măcar nu m-au lăsat să-l văd! Mi s-a spus doar să mă duc pe 4 ianuarie să cer explicaţii la Centrul pentru protecţia minorilor din Tarragona. Mi l-au oprit şi pe cel mare. Acum toţi cei trei copii ai mei sunt luaţi de statul spaniol”, a mai declarat femeia din Dumbrăveni.
Fără documente oficiale, Protecţia Copilului Suceava nu poate face nimic
Văzând că nu pot să lupte singuri cu autorităţile spaniole, pentru a-şi recupera copiii, mătuşa maternă a copiilor Rodica Galan a făcut o sesizare în scris către Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, pentru a fi ajutată să ia în plasament cei trei nepoţi, internaţi fără voia părinţilor într-un orfelinat din Spania.
„În urma sesizării făcute de Rodica Galan, mătuşa maternă a copiilor, Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a informat mai întâi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului Bucureşti cu privire la acest caz. Autoritatea a luat legătura cu Consulatul român din Spania, pentru obţinerea datelor necesare unui raport cu privire la acest caz”, ne-a explicat Liviana Enea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava.
Ea a mai completat că în urma demersurilor făcute de Protecţia Copilului Suceava, „am fost solicitaţi telefonic, cu translator, de reprezentanţii unei instituţii similare celei de protecţie a copilului din Spania, prin care ni s-a cerut să facem o anchetă socială la mătuşa copiilor, şi ni s-au cerut mai multe detalii despre familia celor trei minori din România, în vederea unui plasament la familia lărgită. Deocamdată, nu am primit nici o hârtie oficială, nu avem documente oficiale din partea unei instanţe judecătoreşti din Spania, prin care, noi, ca instituţie de ocrotire a copilului, să facem plasamentul copiilor la mătuşa copiilor. Aşteptăm actele oficiale, şi abia apoi putem să luăm o decizie”.
(12 mai 2010, 02:05:08