La Colegiul Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni, ÎPS Pimen a oficiat ieri, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi, slujba de sfinţire a capelei cu hramul „Sf. Nicolae” şi hramul „Sf. Apostoli Petru şi Pavel”, amenajată în incinta instituţiei de învăţământ.
Înaltul ierarh a fost primit cu pâine şi sare de directorul Colegiului, prof. Neculai Sturzu, şi de primarul Vasile Tofan, iar copiii îmbrăcaţi în costume populare i-au oferit flori.
Capela cu hramurile „Sf. Nicolae” şi „Sf. Ap. Petru şi Pavel” a fost construită într-un spaţiu pe care şcoala l-a găsit potrivit pentru o astfel de destinaţie, cu o arhitectură care prezintă mai multe bolte şi aflat într-o zonă des frecventată de elevi şi profesori.
Capelă şi cabinet de educaţie religioasă
Conducerea şcolii, împreună cu profesorii de la catedra de religie, au considerat că ar fi bine să se amenjeze un cabinet de educaţie religioasă, spaţiul respectiv fiind în vecinătatea cabinetului de educaţie muzicală. Aşa cum am aflat de la preotul Dorel Nicolau, profesor de Religie la Colegiul “Nicu Gane” din Fălticeni, în luna ianuarie 2009 proiectul a fost înaintat sub forma unui raport Înaltpreasfinţitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor care a acordat cu mult entuziasm arhiereasca binecuvântare pentru înfiinţarea capelei. Din partea Înaltpreasfinţiei Sale a venit şi ideea ca patronul şi ocrotitorul viitorului lăcaş de cult să fie Sfântul Nicolae. Lucrările propriu-zise de pictură din interior au început în luna iulie anul trecut cu sprijinul părintelui Petru Irimescu, de la parohia “Sfinţii Apostoli Pentru şi Pavel” din Rădăşeni. Acesta a suportat financiar toate lucrările efectuate în capelă, cum ar fi lucrarea de pictură în tehnica fresco, consolidarea rezistenţei, realizarea mobilierului special şi înzestrarea lăcaşului cu cele necesare slujirii.
Un miliard de lei vechi pentru capela colegiului
„Această biserică întregeşte dotările şcolii noastre, care în perioada 2006 – 2008, a derulat un amplu program de lucrări de reabilitare şi dotare substanţială. Noi am pus la dispoziţie doar acest spaţiu. Toate lucrările, însemnând pregătirea pentru pictură, pictura, mobilierul specific unui paraclis şi toate celelalte s-au făcut pe cheltuiala unor persoane particulare. În primul rând părintele Petru Irimescu de la Rădăşeni, preoţii Nicolau şi Mihăilă, profesori ai şcolii, părinţi şi alţi oameni care au dorit să rămână anonimi. S-a întâmplat ca Dumnezeu să lucreze prin părintele Petru Irimescu, care se pare că a cheltuit aproape un miliard cu această lucrare. Pictura este realizată de persoane autorizate, canonică şi de mare valoare artistică, reprezentând pentru elevii şcolii o ambianţă care îndeamnă la reculegere şi la rugăciune” ne-a declarat directorul Colegiului Naţional „Nicu Gane”, prof. Neculai Sturzu.
În această bisericuţă se vor desfăşura orele de religie şi alte activităţi cu caracter religios care au loc în şcoală şi slujbele dedicate sărbătorilor religioase importante.
(10 mai 2010, 13:34:52
BORfasii daca au chef de scoli-biserica n-au decat sa si le construiasca singuri si sa le denumeasca din start scoli ortodoxe, nu sa impuna mizeriile lor in scoli platite de la buget, din banii MEI.