Directorul Coordonator al Casei Judeţene de Pensii Suceava, Camelia Chitul, a declarat că această instituţie a demarat, în cursul lunii aprilie 2010, o campanie de executare silită în vederea recuperării datoriilor din contractele şi declaraţiile de asigurare. Chitul a explicat că potrivit prevederilor legale, în sistemul public sunt asiguraţi obligatoriu şi asociaţii unici, asociaţii, comanditarii, acţionarii, administratorii, managerii care au încheiat contract de administrare sau de management sau membrii unei asociaţii familiale. La aceste categorii se mai adaugă persoanele autorizate să desfăşoare activităţi independente, cum ar fi experţii, experţii contabili, medicii, medicii veterinari, executorii judecătoreşti, farmaciştii, notarii publicii, precum şi alte persoane care realizează venituri din activităţi profesionale.
„Având în vedere că o parte a acestor categorii de persoane nu şi-au respectat obligaţiile de plată către bugetul asigurărilor sociale de stat, Casa Judeţeană de Pensii Suceava a intensificat activitatea de recuperare a acestor debite. În acest sens s-au emis somaţii de plată, s-au întocmit adrese de înfiinţare a popririi şi s-a început identificarea domiciliului persoanelor care între timp nu mai locuiesc la adresa declarată, urmând ca în cel mai scurt timp să se aplice şi măsurile asiguratorii, respectiv sechestrul asiguratoriu asupra bunurilor mobile şi imobile”, a spus directorul Casei Judeţene de Pensii Suceava.
Camelia Chitul a arătat că numai în cursul lunii aprilie a.c. Casa de Pensii a recuperat aproximativ 200.000 de lei (două miliarde de lei vechi) din debitele provenite din contractele şi declaraţiile de asigurare.
Ea a mai precizat că pentru a nu fi puşi în situaţia de a li se aplica sechestre pe bunurile mobile şi imobile, persoanele care înregistrează restanţe la bugetul asigurărilor sociale trebuie să achite aceste obligaţii în termen cât mai scurt la Casa Judeţeană de Pensii Suceava.