27 de localităţi din judeţul Suceava au Planurile Urbanistice Generale expirate, având obligaţia să înceapă procedurile pentru reactualizarea lor. Anunţul a fost făcut de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Daniel Cadariu, care a precizat că această instituţie este cea care coordonează activitatea de amenajare şi urbanism la nivelul întregului judeţ.
„În momentul de faţă, prioritară este actualizarea Planurilor Urbanistice Generale ale localităţilor, deoarece 27 dintre acestea au PUG-uri cu termenul de valabilitate expirat. Aceste localităţi au început procedurile pentru actualizare, documentaţiile lor fiind în diferite faze”, a explicat Cadariu. El a adăugat că primăriile care trebuie să întocmească noile PUG-uri au ca obligaţie, printre altele, să delimiteze zonele de protecţie a monumentelor istorice şi a siturilor arheologice, a zonelor de risc natural (cutremure, alunecări de teren şi inundaţii) şi a altor zone protejate, cum ar fi siturile industriale dezafectate sau părăsite.
PUG-urile din cinci localităţi cu monumente UNESCO nu mai sunt valabile
Daniel Cadariu a mai declarat că un caz special în ceea ce priveşte întocmirea PUG-urilor se înregistrează în localităţile în care se află monumente istorice cu valoare de patrimoniu mondial, înscrise în lista UNESCO, respectiv Suceava, Arbore, Mănăstirea Humorului, Vatra Moldoviţei, Pătrăuţi, Dolhasca şi Gura Humorului.
„Dintre cele şapte localităţi, cinci au PUG-urile expirate, fiind începute însă procedurile pentru întocmirea documentaţiilor în vederea actualizării acestora. În cadrul documentaţiilor de urbanism, pentru localităţile respective, se urmăreşte în mod special delimitarea zonei de protecţie a monumentelor şi stabilirea regulilor de construire în cadrul zonei, lucru care se concretizează prin întocmirea Planurilor Urbanistice Zonale”, a arătat vicepreşedintele CJ Suceava.
Cadariu a mai spus că în condiţiile în care documentaţiile de detaliu, respectiv Planurile Urbanistice Zonale, se finanţează prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, în cursul lunii aprilie a.c., Consiliul Judeţean Suceava a făcut demersuri pentru ca şase dintre cele şapte localităţi cu monumente UNESCO să primească fonduri în acest scop. El a mai arătat că cea de-a şaptea localitate, comuna Mănăstirea Humorului, are deja asigurată finanţarea pentru documentaţiile de detaliu, încă din anul 2009.