Cu ocazia Zilei Europei, Grupul de Iniţiativă al Românilor din Basarabia, în colaborare cu Facultatea de Istorie şi Geografie a Universităţii „Ştefan cel Mare”, a organizat, ieri, dezbaterea „România între Vest şi Est”. Participanţii au discutat aspectele negative şi pozitive ale aderării României la Uniunea Europeană, poziţia geo-strategică a României în context european, dar şi necesitatea integrării Republicii Moldova în UE, avându-i pe post de moderatoripe conf.univ.dr. Florin Pintescu şi sociologul Adrian Botezatu.
Constituiţi în patru echipe a câte doi participanţi, studenţii au adus argumente pro şi contra la mai multe subiecte abordate, printre care: „Avantajele şi dezavantajele aderării României la Uniunea Europeană”, „Libera Circulaţie, oportunitate sau ameninţare pentru România”, „România în Uniunea Europeană, avantaje şi dezavantaje în relaţiile moldo-române”.
Timp de două ore, studenţii, majoritatea dintre ei de la specializările Relaţii Internaţionale şi Studii Europene şi Comunicare şi Relaţii Publice, au abordat aceste teme, dovedind că sunt la curent cu problemele actuale cu care se confruntă România şi sunt interesaţi de poziţia acesteia în context european.
Mai multe dezavantaje decât avantaje
Deşi ambele tabere erau bine pregătite, studenţii au adus mai multe argumente în susţinerea dezavantajelor integrării României în UE.
„În afară de avantajul liberei circulaţii, atât a oamenilor, cât şi a bunurilor materiale şi a serviciilor, românii nu prea au profitat de oportunităţile oferite de această integrare, aşa cum au făcut-o polonezii”, a menţionat Florin Pintescu. Exodul specialiştilor din România spre ţările occidentale, creşterea tarifelor, pierderea specificului naţional au fost câteva dintre dezavantajele aduse în prim-plan de către participanţii la dezbatere.
„România s-ar putea transforma într-o piaţă de desfacere, firmele autohtone nu sunt susţinute şi cedează în faţa investitorilor din afară”, a spus Daniela Tutunaru, studentă la Facultatea de Istorie şi Geografie.În pofida acestor aspecte mai „spinoase”, tinerii sunt mulţumiţi de multiplele posibilităţi, programele de burse şi alte proiecte şi fonduri care pot să le acceseze şi le sunt adresate.
Aderarea României la UE, un catalizator în relaţiile moldo-române
„Faptul că R. Moldova a devenit stat vecin cu Uniunea Europeană din 2007 a influenţat aspiraţiile pro-europene ale Chişinăului. Până acum România a profitat de toate mecanismele europene pentru a ajuta economic, social şi cultural R. Moldova”, a subliniat Ludmila Gamurari, studentă la Facultatea de Istorie şi Geografie. Semnarea Tratatului de Frontieră, programul de burse pentru elevii şi studenţii din R. Moldova, acordarea cetăţeniei române unui număr mare de basarabeni sunt acţiunile concrete pe care le face România în susţinerea orientării Vestice a Moldovei.