Cele aproape 10.000 de tone de nămol care vor fi obţinute anual de la staţia de epurare a Sucevei, după finalizarea investiţiei ISPA care prevede tratarea biologică a apelor uzate, vor avea o utilizare practică.
Conducerea municipalităţii sucevene şi cea a societăţii de apă canalizare, ACET, analizează în această perioadă variantele cele mai potrivite pentru gestionarea nămolurilor obţinute, care trebuie să aibă o destinaţie exactă.
“Varianta cea mai recomandată, care poată fi pusă în practică cel mai rapid, este cea de utilizare a nămolurilor în agricultură, ca îngrăşământ. Este un produs obţinut prin tratare biologică, mai sănătos decât îngrăşământul chimic”, a declarat viceprimarul Sucevei Viorel Seredenciuc.
O altă variantă luată în calcul de municipalitatea suceveană este să folosească nămolurile drept combustibil la Termica, pentru producerea de energie termică şi electrică. O altă utilizare care poate fi dată acestor nămoluri este în construcţii, la o fabrică de ciment.
“Trebuie să analizăm atent fiecare opţiune pe care o avem, să vedem care este cea mai bună soluţie pentru utilizarea acestor nămoluri, care nu sunt un simplu deşeu rămas după tratarea apei uzate”, a precizat Viorel Seredenciuc, care coordonează proiectul ISPA din partea municipalităţii sucevene.
( 9 mai 2010, 17:27:26
Daca ati fi dat pe la scoala ati fi auzit de tizic, un combustibil extraordinar, dar de care americanii nici n-au auzit.
Partea proasta ca se face din materialul ala pe care il mincati toata ziua si care se amesteca cu paie.