În cadrul a două controale succesive efectuate luna trecută de către comisarii suceveni pentru protecţia consumatorilor în hipermarketurile şi supermarketurile din judeţ, au fost retrase de la comercializare aproape 6000 de kilograme de produse alimentare. Controalele s-au efectuat ca urmare a dispoziţiei primite de la forul tutelar, respectiv de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, avându-se în vedere numărul mare de consumatori care fac cumpărăturile din aceste locaţii.
Controalele au scos în evidenţă abateri de la cantitatea netă declarată de producători pe eticheta produsului, abateri privind etichetarea produselor, abateri privind practici comerciale înşelătoare.
Un alt aspect vizat cu prilejul acestor controale a pornit de la constatarea că se expun la comercializare înlocuitori de produse lactate în spaţiile aferente produselor lactate. Aceasta este o practică care poate induce în eroare consumatorii. Astfel, s-au identificat în magazine, la raioanele de produse lactate ambalate,produse alimentare tartinabile pe bază de grăsimi vegetale, înlocuitori de brânză, sub formă feliată sau calup asemănătoare brânzei topite, produse pe bază de cazeină şi grăsimi vegetale alături de sortimente de brânză de vacă sau oaie. Înlocuitorii erau expuşi alături de produse lactate, cu afişarea numai a denumirii comerciale, fără informaţii privind natura lor.
Şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Suceava, Elena Oanea, a declarat că „toţi operatorii economici controlaţi în cadrul acestei tematici au fost sancţionaţi. S-au aplicat amenzi contravenţionale în cuantum de 79.000 de lei, retrăgându-se de la comercializare o cantitate de 5.943 de kilograme de produse”.
Elena Oanea îi sfătuieşte pe consumatori să acorde mare importanţă ambalajelor produselor, iar în cazul în care acesta este deteriorat să nu achiziţioneze produsul. Totodată, consumatorii trebuie să solicite şi să păstreze bonul de casă, să nu cumpere produse alimentare din locuri neautorizate şi să refuze produsele cu data valabilităţii minimale depăşită, ştearsă sau greu lizibilă.