Casa Judeţeană de Pensii Suceava a plătit, de la începutul acestui an, peste 3,7 milioane de lei reprezentând ajutoare de deces. Directorul coordonator al acestei instituţii, Camelia Chitul, a precizat că valoarea ajutorului financiar pe care statul îl acordă în cazul decesului unui pensionar sau al unui asigurat din sistemul asigurărilor sociale este în momentul de faţă cu aproape 8% mai mare faţă de anul trecut. Chitul a arătat că, începând cu data de 30 ianuarie 2010, valoarea ajutorului de deces este de 1.836 de lei pentru pensionari şi de 851 lei pentru un membru de familie decedat.
Camelia Chitul a mai spus că în primele patru luni ale acestui an, suma totală achitată de către Casa Judeţeană de Pensii Suceava pentru 2.100 de ajutoare de deces a fost de 3,758 milioane de lei.
Ajutoarele de deces pot fi solicitate în termen de trei ani
Directorul Casei de Pensii Suceava a precizat că ajutoarele de deces pot fi solicitate pe baza actelor justificative, respectiv o cerere tip care poate fi obţinută de la sediul acestei instituţii, cupoanele de pensie ale persoanei decedate pentru toate categoriile de pensie de care a beneficiat, certificatul de deces în original şi copie, actul de identitate al solicitantului în original şi copie, certificatul de naştere al solicitantului, original şi copie, certificatul de căsătorie, precum şi o declaraţie notarială din care să reiasă faptul că solicitantul a suportat cheltuielile legate de înmormântare.
„Ajutoarele de deces pot fi solicitate în termen de prescripţie de trei ani, calculat de la data la care beneficiarul era în drept să le solicite. Cuantumul acestuia se achită la nivelul cuvenit, la data decesului înscrisă în certificatul de deces”, a spus Camelia Chitul.
Ea a mai adăugat că în cazul persoanelor care au decedat în intervalul 01-14 ale unei luni, pentru a încasa pensia pe luna în care s-a înregistrat decesul, solicitantul trebuie să prezinte actele de stare civilă. Potrivit legii, pensia aferentă lunii în care s-a înregistrat decesul poate fi solicitată doar de rudele de gradul I, soţ, soţie, mamă, tată, fiu, fiică, şi de către cei care au testament şi certificat de moştenitor.