Capii reţelei de contrabandă anihilate zilele trecute în urma unei acţiuni în forţă a structurilor de combatere a crimei organizate erau monitorizaţi încă din 2009, după ce s-au adunat primele indicii despre activitatea infracţională a acestora ei fiind monitorizaţi timp de aproximativ un an şi jumătate. Informaţia a fost făcută publică ieri, într-un comunicat de presă al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Serviciul Teritorial Suceava.
După cum am relatat şi în ediţiile anterioare ale ziarului nostru, marţi dimineaţă, zeci de poliţişti şi jandarmi, coordonaţi de şeful DIICOT Suceava, au efectuat, simultan, 11 percheziţii domiciliare, în Straja, Falcău şi Vicovu de Sus, căutând zece indivizi despre care aveau informaţii că făceau parte dintr-o reţea de contrabandă cu ţigări, ce funcţiona în strânsă colaborare cu mai mulţi ucraineni.
Ţigări, bani, telefoane, o maşină, o puşcă, chingi şi hamuri, ridicate după percheziţii
De la domiciliile suspecţilor au fost ridicate aproape 290.000 de ţigarete de provenienţă ucraineană şi moldovenească, cu o valoare de piaţă de 128.610 lei, 16.120 euro, 11.800 lei, 1.710 lire, un autoturism marca Volvo folosit în acţiunile de contrabandă, 30 de telefoane mobile, 31 de cartele SIM, 21 de chingi şi hamuri artizanale, care erau utilizate la transportul ţigărilor, o puşcă, şase cartuşe de vânătoare şi un binoclu.
Anchetatorii au mai dezvăluit că încă de pe 2 decembrie 2009 s-a înregistrat un dosar privind şase dintre indivizii săltaţi în această săptămână, pas cu pas adunându-se probe privind existenţa grupării şi fiind identificaţi şi alţi membri, de la cei implicaţi efectiv şi până la cumpărători de mari cantităţi ţigări de contrabandă. În afara a 11 membri români ai reţelei, din zonele Falcău, Straja şi Vicov, din grupare mai făceau parte şi cinci ucraineni, cei care treceau şi cel mai adesea baxurile peste graniţă.
Cinci dintre membrii grupării, după gratii
Aurel Chelba, zis Povârlac, şi Florin Lucian Ilaş, zis Preaînaltu, din Vicovu de Sus, Vasile Botnar, Nicolaie Botnar şi Dănuţ Ursulean, zis Blondu, din Straja, şi Pavel Ilie Chideşa, din Falcău – Brodina, consideraţi de procurorii DIICOT capii părţii române a reţelei, au fost prezentaţi, miercuri seară, Tribunalului Suceava, cu propunere de arestare preventivă. Magistraţii au admis cererea doar în cazul primilor cinci, pe numele fiecăruia fiind emis câte un mandat de arestare pentru 30 de zile, în timp ce lui Pavel Ilie Chideşa i s-a pus doar interdicţia de a părăsi ţara.
În cazul acestuia din urmă procurorii au înaintat imediat recurs, cerând arestarea, de asemenea şi cei cinci care au primit mandate făcând la rândul lor recurs împotriva măsurii de reţinere.
Ucrainenii, rol foarte important în reţea
Procurorul şef al DIICOT Suceava a declarat, ieri, pentru ziarul nostru, că partea ucraineană a reţelei avea un rol foarte important în toată afacerea, subliniind totodată că „atâta timp cât contrabanda nu este tratată serios în Ucraina, fenomenul este imposibil de stopat”.
De precizat că în cursul cercetărilor s-a documentat faptul că în perioada de activitate a grupării, membrii acesteia au traficat cantitatea de 106.000 pachete de ţigări de provenienţă ucraineană, prejudiciul cauzat bugetului ridicându-se la suma de peste 100.000 euro.
( 7 mai 2010, 12:53:47