Reţeaua de traficanţi de ţigări anihilată în urmă cu două zile în urma unei acţiuni în forţă coordonate de structurile de combatere a crimei organizate avea şi o puternică componentă ucraineană, de cele mai multe ori membrii de peste graniţă fiind cei care treceau ţigările pe teritoriul judeţului. Acest fapt a fost dezvăluit de procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava, Marius Cazac, coordonatorul acţiunii care a vizat prinderea membrilor locali ai grupării.
„Reţeaua era organizată încă din decembrie 2009, de cele mai multe ori membrii ucraineni fiind cei care treceau peste graniţă ţigările de contrabandă, după care acestea erau preluate imediat de membrii români. Totul se întâmpla şi cu acordul unor grăniceri ucraineni”, a declarat procurorul şef Cazac, care nu şi-a ascuns nemulţumirea faţă de colaborarea cu autorităţile de peste graniţă.
„Atâta timp cât contrabanda nu este tratată serios în Ucraina, fenomenul este imposibil de stopat”, a precizat şeful DIICOT Suceava, declaraţie care se referă şi la vechile dosare de contrabandă, care vizau reţele de acelaşi fel, şi la care sprijinul autorităţilor din Ucraina a fost extrem de redus.
Din datele de anchetă rezultă că gruparea a introdus ilegal pe teritoriul ţării, prin zona Falcău-Straja, în jur de 149.000 de pachete de ţigări de contrabandă, valoarea prejudiciului fiind de peste 100.000 de euro.
Şase dintre membrii reţelei, duşi aseară la arestare
Acţiunea de destructurare a componentei locale a reţelei s-a desfăşurat începând de marţi dimineaţă, poliţişti şi jandarmi descinzând la domiciliile a zece suspecţi, din satul Falcău, comuna Brodina, din cătunul Jitărie, în comuna Straja şi din oraşul Vicovu de Sus.
În privinţa a trei dintre suspecţi, procurorii au decis cercetarea în stare de libertate, în timp ce şase au fost duşi, aseară, în faţa unui magistrat de la Tribunalul Suceava, cu propunere de arestare preventivă.
Conform anchetatorilor, este vorba de Pavel Ilie Chideşă, din Falcău, Dănuţ Ursulean şi Nicolai Bodnar, din Straja, Aurel Chelba şi Constantin Reuţ, din Vicovu de Sus, şi de Florin Lucian Ilaş. Un al şaptelea individ este dat în urmărire, iar instanţa trebuia să decidă aseară dacă va emite pe numele acestuia un mandat de arestare în lipsă.
În monitorizarea care a durat mai bine de un an şi apoi în acţiunea de prindere a traficanţilor au fost implicaţi ofiţeri de la Biroul de Contrabandă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, ofiţeri ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate, „mascaţi” de la Serviciul de Intervenţie Rapidă al IPJ Suceava şi de la Jandarmerie, oameni ai legii de la Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava şi lucrători de la Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă.
( 6 mai 2010, 13:35:38