Ca în orice alt domeniu de activitate, şi în educaţie există topuri. Topul celor mai bune şcoli, topul celor mai buni profesori, mai pe scurt, topul celor mai „vânate” unităţi de învăţământ. Criteriile de ierarhizare a şcolilor în acest top sunt legate în primul rând de calitatea actului didactic, de cadrele didactice care predau, de dotările de care dispun aceste unităţi de învăţământ şi, nu în ultimul rând, de poziţionarea lor în oraş.
Şi la nivelul municipiului Suceava există un top al şcolilor, iar profesorii susţin că şcolile aflate pe primele locuri ale clasamentului sunt cele care au rezultate bune cu elevii la admiterea la liceu şi facultate, precum şi rezultate bune la concursuri, toate acestea, mai spun profesorii, fiind realizate prin munca dascălilor care predau în aceste şcoli.
Şcoala Nr. 3, de 20 de ani în top
Pornind de la media de absolvire şi media cu care au intrat la liceu elevii, am încercat să realizăm un top al unităţilor de învăţământ gimnazial din municipiul Suceava. De ani buni de zile, câteva şcoli generale din municipiu se află mereu în fruntea clasamentului, cu mediile cele mai mari de intrare la liceu.
Prima, care este, de altfel, de ani buni cea mai „vânată” unitate de învăţământ din municipiu, este Şcoala Generală Nr. 3 din Suceava. Anual, locurile de înscriere în clasa întâi la această unitate de învăţământ sunt insuficiente faţă de numărul mare de doritori. Înscrierile încep cu un an înainte de debutul noului an şcolar, iar locurile pentru clasa I se ocupă în timp record. Directorul unităţii de învăţământ menţionate, Venera Rusu, a declarat că „profesorii şi învăţătorii sunt cei care dau valoare şcolii. Elevii noştri sunt olimpicii de la <Ştefan cel Mare> şi <Petru Rareş>, şi de vreo 20 de ani suntem în topul celor mai bune şcoli din judeţ”. Aproximativ 1000 de elevi învaţă la Şcoala Generală Nr. 3 din Suceava, iar unitatea de învăţământ amintită a depăşit de mult statutul de şcoală de cartier, având în vedere faptul că aici învaţă elevi din toate zonele municipiului şi nu numai.
Anul trecut, în topul primelor cinci şcoli ai căror elevi au intrat la liceu cu cele mai mari medii de admitere, Şcoala Generală Nr. 3 s-a regăsit de trei ori. Astfel, prima medie de admitere pe judeţ aparţine unei eleve de la Şcoala Nr. 3, urmată de o elevă de la Şcoala Generală Nr. 6 şi de alte două eleve tot de la Şcoala Generală Nr. 3.
Şcoala „Ion Creangă” din municipiul Suceava este o altă unitate de învăţământ aflată în topul celor mai „vânate” şcoli, iar ierarhizarea s-a întocmit tot în funcţie de mediile de admitere la liceu obţinute de elevi.
Anual, elevii acestei şcoli intră la liceu cu medii mari, iar directorul unităţii de învăţământ, Constantin Mărgineanu, a declarat că „şcoala are aprecieri deosebite din partea cadrelor didactice de la licee cu renume din oraş”. Şcoala „Ion Creangă” este o unitate de învăţământ relativ tânără, înfiinţată în anul 1994 pentru a descongestiona activitatea de la Şcoala Generală Nr.8 şi Şcoala Generală Nr. 4 din cartierul George Enescu.
„Au venit cadre didactice tinere şi valoroase şi, prin muncă, ne-am impus, iar elevii noştri sunt la fel de buni ca cei din şcolile cu tradiţie”, a mai spus Constantin Mărgineanu. Rezultatele elevilor de la „Ion Creangă” sunt cu atât mai mult de apreciat cu cât în această unitate de învăţământ s-a învăţat ani buni în câte trei schimburi.
„Nu e simplu să faci performanţă cu învăţământ în trei schimburi, fără săli libere pentru pregătire suplimentară, şi totuşi, prin muncă, am reuşit”, este de părere directorul Constantin Mărgineanu. Peste 1100 de elevi sunt înscrişi la Şcoala Generală „Ion Creangă”, şi pentru anul viitor cererea este tot mare, iar directorul Constantin Mărgineanu spune că se vor înfiinţa patru clase întâi. „Am vrut să demonstrăm că nu există şcoală de centru şi şcoală de cartier şi cred că am reuşit”, a declarat directorul Mărgineanu.
Război mut între „Petru Rareş” şi „Ştefan cel Mare”
În ceea ce priveşte unităţile de învăţământ liceal din municipiu, şi aici există un top al celor mai bune licee, iar în unele cazuri, şi o „luptă mută” pentru păstrarea locului I.
Pentru elevii buni şi foarte buni din Suceava există la ora actuală două opţiuni în ceea ce priveşte liceul pe care vor să-l urmeze, şi anume Colegiul Naţional „Petru Rareş” sau Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”. Două şcoli cu tradiţie, de valoare, care au dat absolvenţi la fel de valoroşi şi care de ani de zile sunt în fruntea clasamentului în ceea ce priveşte mediile de admitere la liceu, mediile la bacalaureat şi, nu în ultimul rând, în fruntea clasamentelor cu cele mai valoroase facultăţi la care ajung să studieze absolvenţii acestor licee.
Astfel, anul trecut, patru din cele cinci absolvente de liceu care au luat bacalaureatul cu nota 10 sunt de la Colegiul Naţional „Petru Rareş”. Trei dintre aceste absolvente au fost din aceeaşi clasă. Urmează apoi rezultatele absolvenţilor de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”, de la Colegiul de Artă „Ciprian „Porumbescu” sau de la Colegiul Naţional de Informatică.
Dotările de care dispun şcolile sunt un alt „punct tare” în ceea ce priveşte clasificarea lor, şi deloc de neglijat, performanţele la olimpiadele naţionale şi concursurile şcolare aduc bile albe unităţilor de învăţământ.
În scurt timp, topul celor mai bune şcoli din Suceava va fi din nou în atenţia tuturor, pentru că urmează admiterea la liceu şi examenul de bacalaureat.
( 5 mai 2010, 11:27:19