Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 5 mai 2010 - Anul XV, nr. 103 (4394)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cu vază

Topul şcolilor din municipiul Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ca în orice alt domeniu de activitate, şi în educaţie există topuri. Topul celor mai bune şcoli, topul celor mai buni profesori, mai pe scurt, topul celor mai „vânate” unităţi de învăţământ. Criteriile de ierarhizare a şcolilor în acest top sunt legate în primul rând de calitatea actului didactic, de cadrele didactice care predau, de dotările de care dispun aceste unităţi de învăţământ şi, nu în ultimul rând, de poziţionarea lor în oraş.

Şi la nivelul municipiului Suceava există un top al şcolilor, iar profesorii susţin că şcolile aflate pe primele locuri ale clasamentului sunt cele care au rezultate bune cu elevii la admiterea la liceu şi facultate, precum şi rezultate bune la concursuri, toate acestea, mai spun profesorii, fiind realizate prin munca dascălilor care predau în aceste şcoli.

 

Şcoala Nr. 3, de 20 de ani în top

Pornind de la media de absolvire şi media cu care au intrat la liceu elevii, am încercat să realizăm un top al unităţilor de învăţământ gimnazial din municipiul Suceava. De ani buni de zile, câteva şcoli generale din municipiu se află mereu în fruntea clasamentului, cu mediile cele mai mari de intrare la liceu.

Prima, care este, de altfel, de ani buni cea mai „vânată” unitate de învăţământ din municipiu, este Şcoala Generală Nr. 3 din Suceava. Anual, locurile de înscriere în clasa întâi la această unitate de învăţământ sunt insuficiente faţă de numărul mare de doritori. Înscrierile încep cu un an înainte de debutul noului an şcolar, iar locurile pentru clasa I se ocupă în timp record. Directorul unităţii de învăţământ menţionate, Venera Rusu, a declarat că „profesorii şi învăţătorii sunt cei care dau valoare şcolii. Elevii noştri sunt olimpicii de la <Ştefan cel Mare> şi <Petru Rareş>, şi de vreo 20 de ani suntem în topul celor mai bune şcoli din judeţ”. Aproximativ 1000 de elevi învaţă la Şcoala Generală Nr. 3 din Suceava, iar unitatea de învăţământ amintită a depăşit de mult statutul de şcoală de cartier, având în vedere faptul că aici învaţă elevi din toate zonele municipiului şi nu numai.

Anul trecut, în topul primelor cinci şcoli ai căror elevi au intrat la liceu cu cele mai mari medii de admitere, Şcoala Generală Nr. 3 s-a regăsit de trei ori. Astfel, prima medie de admitere pe judeţ aparţine unei eleve de la Şcoala Nr. 3, urmată de o elevă de la Şcoala Generală Nr. 6 şi de alte două eleve tot de la Şcoala Generală Nr. 3.

Şcoala „Ion Creangă” din municipiul Suceava este o altă unitate de învăţământ aflată în topul celor mai „vânate” şcoli, iar ierarhizarea s-a întocmit tot în funcţie de mediile de admitere la liceu obţinute de elevi.

Anual, elevii acestei şcoli intră la liceu cu medii mari, iar directorul unităţii de învăţământ, Constantin Mărgineanu, a declarat că „şcoala are aprecieri deosebite din partea cadrelor didactice de la licee cu renume din oraş”. Şcoala „Ion Creangă” este o unitate de învăţământ relativ tânără, înfiinţată  în anul 1994 pentru a descongestiona activitatea de la Şcoala Generală Nr.8 şi Şcoala Generală Nr. 4 din cartierul George Enescu.  

„Au venit cadre didactice tinere şi valoroase şi, prin muncă, ne-am impus, iar elevii noştri sunt la fel de buni ca cei din şcolile cu tradiţie”, a mai spus Constantin Mărgineanu. Rezultatele elevilor de la „Ion Creangă” sunt cu atât mai mult de apreciat cu cât în această unitate de învăţământ s-a învăţat ani buni în câte trei schimburi.

„Nu e simplu să faci performanţă cu învăţământ în trei schimburi, fără săli libere pentru pregătire suplimentară, şi totuşi, prin muncă, am reuşit”, este de părere directorul Constantin Mărgineanu. Peste 1100 de elevi sunt înscrişi la Şcoala Generală „Ion Creangă”,  şi pentru anul viitor cererea este tot mare, iar directorul Constantin Mărgineanu spune că se vor înfiinţa patru clase întâi. „Am vrut să demonstrăm că nu există şcoală de centru şi şcoală de cartier şi cred că am reuşit”, a declarat directorul Mărgineanu. 

 

Război mut între „Petru Rareş” şi „Ştefan cel Mare”

În ceea ce priveşte unităţile de învăţământ liceal din municipiu, şi aici există un top al celor mai bune licee, iar în unele cazuri, şi o „luptă mută” pentru păstrarea locului I.

Pentru elevii buni şi foarte buni din Suceava există la ora actuală două opţiuni în ceea ce priveşte liceul pe care vor să-l urmeze, şi anume Colegiul Naţional „Petru Rareş” sau Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”. Două şcoli cu tradiţie, de valoare, care au dat absolvenţi la fel de valoroşi şi care de ani de zile sunt în fruntea clasamentului în ceea ce priveşte mediile de admitere la liceu, mediile la bacalaureat şi, nu în ultimul rând, în fruntea clasamentelor cu cele mai valoroase facultăţi la care ajung să studieze absolvenţii acestor licee.

Astfel, anul trecut, patru din cele cinci absolvente de liceu care au luat bacalaureatul cu nota 10 sunt de la Colegiul Naţional „Petru Rareş”. Trei dintre aceste absolvente au fost din aceeaşi clasă. Urmează apoi rezultatele absolvenţilor de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”, de la  Colegiul de Artă „Ciprian „Porumbescu” sau de la Colegiul Naţional de Informatică.

Dotările de care dispun şcolile sunt un alt „punct tare” în ceea ce priveşte clasificarea lor, şi deloc de neglijat, performanţele la olimpiadele naţionale şi concursurile şcolare aduc bile albe unităţilor de învăţământ.

În scurt timp, topul celor mai bune şcoli din Suceava va fi din nou în atenţia tuturor, pentru că urmează admiterea la liceu  şi examenul de bacalaureat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Topul şcolilor din municipiul Suceava.
 Vizualizări articol: 2652 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.13/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.1 din 15 voturi
Topul şcolilor din municipiul Suceava2.1515

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Indoieli trimis de
( 5 mai 2010, 11:27:19
Pentru a vedea daca intr-adevar profesorii de la scolile mentionate in articol SUNT CEI MAI BUNI, ar trebui ca acestia sa vina macar un semestru sa predea si la scolile si liceele ce nu fac parte din top, sa vedem daca rezultatele elevilor ar fi aceleasi. Sau, sa predea profesorii de la scolile "codase" la scolile din top, si sa vedem daca elevii ar avea rezultate slabe. VA PRIPITI in afirmatii! MERITUL ESTE AL ELEVILOR SI AL PARINTILOR ACESTORA! Profesorii sunt privilegiati, pentru ca au avut sansa, sau...poate MIJLOACELE necesare pentru a preda in aceste scoli. Vorbesc din punctul de vedere al unui parinte, care a avut copilul la o vestita unitate de invatamant din top. Si....mi-a ajuns!
2.   Un articol tendentios trimis de
( 5 mai 2010, 13:20:56
Cred ca articolul a fost scris de cineva care nu are copii la scoala,iar daca are nici intr-un caz la scolile sus mentionate ,sau daca da ,atunci scopul a fost unul (cred) personal.Stim cu totii cei care am avut sau avem copii la aceste scoli ce sacrificiu material si de influenta cer aceste rezultate cu care se lauda aceste scolii.
Sunt un parinte ce am avut copilul la una din scolile faimoae din articol,
dar datorida unei nefericite tragedii personale ne-am mutat la o alta scoala si sunt in masura sa fac diferenta dintre cadre si cerintele scolii. Imi rezerv opinia mea personala de a nu fi deacord cu dumneavoastra stimata reporter.
3.   Cam subiectiv clasamentul trimis de
( 5 mai 2010, 14:07:11
Nu ma refer la articolul de fata dar, in general, cand incerci sa faci topuri ale institutiilor de invatamant, criteriile sunt... subiective. Treaba este simpla: sunt scoli care "au cu ce" si scoli care "viseaza sa aiba". Iar aici discutam, in special, despre dotari. Una este sa ai tot felul de laboratoare si , de asemenea, profesori care sa stie sa explice, sa experimenteze de elevi, alta este sa citesti ce scrie intr-un manual si sa reproduci cap-coada pentru ca nu ai unde sa arati practic. De asemenea, un elev la o "scoala de top" va avea mult mai mult stres pe cap decat unul care e la una "oarecare".
Din pacate, in Romania, notiunea de "normal" a ajuns sa fie aceeasi cu cea de "exceptional", "foarte bun", "fantastic" chiar. Asa ca putem face o alta categorie:
1. scoli "normale" - au dotarile asa cum ar trebui sa fie intr-o tara, membra U.E. a anului 2010 si profesori pe masura
2. scoli care sufera o gramada de lipsuri si la care chiar si securitatea elevului este precara.
4.   2 tzoli jumate! trimis de
( 5 mai 2010, 15:14:28
Numai in Romania e moda asta sa ti-o masori cu a vecinului sa vezi care e mai mare! Care are mai multi bani, care are mai multe masini, care are mai multe clase, care are tzatzele mai mari etc. etc. Articolul e cat se poate de penibil, iar daca ar fi sa o luam statistic cea mai buna scoala din judetul Suceava si din Moldova este Liceul Nicu Gane din Falticeni! Este scoala care a scos cele mai multe personalitati academice si culturale raportat la numarul de absolventi si raportat in general la ce vreti dvs. Punct!
4.1  RE: 2 tzoli jumate! trimis de
( 5 mai 2010, 20:29:51
Eu am absolvit Nicu Gane prin 2002. Pot sa zic ca exista profesori si foarte buni si foarte exigenti dar sunt si unii care mai au multe de invatat, in special in partea de "modalitate de predare". Nu de alta dar degeaba stii materie daca nu gasesti o cale de a-i face pe elevi sa o indrageasca, macar cat de cat.
Oricum Nicu Gane poate sa aiba cea mai cea statistica din toate liceele, problema este ca nu este plasat in Suceava si nu este vizitat de prea multi mahari locali, ma rog, de plodurile acestora.
Apropos, tin minte ca erau niste pereti tare crapati prin Corpul A care nu stiu in ce masura au fost reparati. Asta asa ca sa se vada cum se "premiaza" performanta in timp in Romania.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei