Un şofer tras pe dreapta de o patrulă de poliţie pentru că ar fi încălcat linia continuă a fost pus cu mâinile pe capotă şi percheziţionat de un agent, acelaşi om al legii căutându-i apoi prin maşină. Totul după ce tânărul nu a putut prezenta permisul de conducere, pentru că îl uitase acasă. Acesta sa plânge că a fost tratat ca un infractor pentru banale contravenţii şi cere ca poliţistul să fie pedepsit.
Modul în care a acţionat agentul de circulaţie a fost înregistrat video de fratele şoferului, care se afla şi el în maşină, imaginile fiind aduse de reclamant la redacţia ziarului nostru şi putând fi urmărite pe site-ul Monitorului de Suceava.
Totul s-a întâmplat joia trecută, în jurul orei 15.00, pe drumul E85, în zona localităţii Dănila. Şoferul, Florin Cureluşă, în vârstă de 22 de ani, domiciliat în comuna Marginea, conducea un autoturism Seat Toledo, înmatriculat în Anglia, deplasându-se, din Suceava, spre localitatea de domiciliu. În maşină cu el se mai afla fratele său, Valentin Cureluşă.
S-au intersectat la un moment dat cu o maşină a Poliţiei Rutiere ( una dintre autospecialele Logan MCV dotate cu radar şi sistem de supraveghere video a traficului în care se aflau doi oameni ai legii, şi au fost traşi pe dreapta.
„Mi-a cerut agresiv să pun mâinile pe maşina de Poliţie şi a început o percheziţie corporală”
Abaterea iniţială constatată de oamenii legii a fost depăşirea liniei continue, însă şoferul susţine că poliţistul care a coborât şi a venit la maşina sa nu i-a spus de la început pentru ce l-a oprit. Conform procedurilor, prima dată i-a cerut actele maşinii şi pe cele personale.
„I-am prezentat cartea de identitate a maşinii, asigurarea obligatorie RCA şi rovigneta. Am constatat că permisul de conducere rămăsese acasă, într-o altă maşină cu care circul de obicei, şi i-am precizat acest lucru. La verificarea în baza de date ce a fost făcută de celălalt agent de poliţie s-a constatat că posed permis de conducere corespunzător categoriei, permisul nu era suspendat şi nici expirat. În acel moment, agentul Dănuţ Gherasim a deschis portiera din partea şoferului şi m-a tras de mână afară din autoturism. Mi-a cerut agresiv să pun mâinile pe maşina de Poliţie şi a început o percheziţie corporală. Nu a găsit documentele personale asupra mea, după care a început să cotrobăiască şi prin maşină după acte”, a povestit tânărul de 22 de ani, care se întreabă cum se poate ca într-o ţară civilizată un om să fie percheziţionat la marginea drumului ca un infractor, în văzul tuturor celor care treceau pe acolo, asta în condiţiile în care nu a comis nici o faptă penală, ci doar şi-a uitat permisul de conducere acasă.
Ce se vede în imaginile filmate la faţa locului
În sprijinul afirmaţiilor sale sunt imaginile video existente. Acestea debutează cu momentul în care şoferul îi explică poliţistului că nu are actele la el.
Omul legii îi cere să pună mâinile pe maşină, după care repetă de mai multe ori aceleaşi cuvinte, pe un ton din ce în ce mai agresiv.
„V-am rugat să puneţi mâinile pe maşina poliţiei”. Revoltat, şoferul îl întreabă: „Da ce-am furat” ?, moment în care agentul îi spune tranşant: „pentru că poliţia vă cere acest lucru, vreau să vă fac un control corporal”.
Până la urmă, şoferul se supune controlului, însă continuă să întrebe dacă a furat ori este dat în urmărire.
„Aveţi obligaţia să vă prezentaţi documentele, v-am rugat să scoateţi ce aveţi în buzunar”, spune la un moment dat poliţistul, văzându-şi în continuare de treabă. Imediat după ce termină percheziţionarea corporală, trece la verificarea maşinii. Deschide portiera din dreapta, se uită printre scaune şi apoi în torpedou, după care se îndreaptă spre maşina de poliţie, unde scrie un proces verbal de sancţionare pe care şoferul a refuzat să-l semneze.
Vorbeşte la per tu cu şoferul oprit în trafic
De remarcat privind atitudinea agentului este şi modul în care se adresează aceasta lui Florin Cureluşă.
„Ce-i cu tine, mă, băiatule”, îi spune agentul la un moment dat, când tânărul îl acuză că l-a înjurat. De altfel, în mai multe momente ale filmării, la apelativul „dumneavoastră” folosit de şofer, poliţistul răspunde la per tu.
În imagini mai apare un poliţist, care îl însoţea în misiune pe agentul Gherasim, însă acesta nu intervine în timpul percheziţiei, ci doar spre final, când are o discuţie cu şoferul. De asemenea, un bărbat folosit ca martor de poliţişti apare şi el în înregistrare.
Tânărul din Marginea şi-a angajat un avocat şi speră ca legea să-i dea dreptate. La finele săptămânii trecute, acesta a înregistrat o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, pentru infracţiunea de abuz în serviciu.
Şefii Poliţiei nu se grăbesc să-l acuze pe agent
Pus la curent cu acest caz şi efectuând verificări, inspectorul principal Gabriel Panţiru, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, a confirmat că şoferul din Marginea a fost oprit pentru depăşirea liniei continue, în acest sens întocmindu-se proces verbal de sancţionare contravenţională şi suspendare a permisului de conducere.
Cât despre modul în care a acţionat omul legii, inspectorul principal susţine că OUG 195/2002, privind circulaţia pe drumurile publice, permite poliţistului să efectueze controlul corporal şi pe cel al maşinii dacă are suspiciuni privind persoana oprită în trafic. Ne întrebăm însă la ce se referă aceste suspiciuni şi dacă un poliţist poate percheziţiona un şofer doar pentru că i se pare că acesta ar avea ceva de ascuns.
Totuşi, IPJ Suceava nu se pronunţă în acest caz, procurorul care va instrumenta cazul urmând a stabili dacă agentul aflat în timpul serviciului a acţionat corect.
„Dacă organele abilitate vor constata că poliţistul a făcut abuz, vom lua toate măsurile legale care se impun”, a încheiat inspectorul de poliţie.
( 5 mai 2010, 11:44:11