Cârciumarii, proprietarii de pensiuni sau cu alte afaceri în sate, care folosesc apă din fântână sunt obligaţi să-şi instaleze şi apometru, chiar dacă fântâna este construită în propria curte şi pe banii lor.
În satele în care nu există reţea publică de alimentare cu apă şi canalizare, majoritatea celor care au o mică afacere şi-au instalat un hidrofor în fântâna din curte, care le asigură apa curentă. Lista cu cei care au astfel de afaceri în mediul rural a fost solicitată de Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava, de la instituţiile care au respectiva bază de date - Direcţia Sanitar-Veterinară, Direcţia de Sănătate Publică, Registrul Comerţului pentru a-i verifica dacă au toate actele necesare, respectiv autorizaţii şi avize.
Legea Apelor, actualizată în 19 februarie 2010, prevede clar că „în fiecare district de bazin hidrografic se identifică toate corpurile de apă folosite pentru captarea apei destinate consumului uman, care furnizează în medie mai mult de 10 mc pe zi sau care deserveşte mai mult de 50 de persoane” şi că „apele de suprafaţă sau subterane pot fi folosite liber, cu respectarea normelor sanitare şi de protecţie a calităţii apelor, pentru băut, adăpat, udat, spălat, îmbăiat şi alte trebuinţe gospodăreşti, dacă pentru aceasta nu se folosesc instalaţii sau se folosesc instalaţii de capacitate mică de până la 0,2 litri/secundă, destinate exclusiv satisfacerii necesităţilor gospodăriilor proprii”.
Ungureanu: „Noi verificăm actele, nu apometrele”
Directorul SGA Suceava, Ioan Ungureanu, ne-a declarat că sunt vizate, în primul rând, societăţile comerciale de tipul pensiunilor sau benzinăriilor, „cei care au o mică afacere”.
„Orice folosinţă centralizată de apă cu debit mai mare de 0,2 l/s se supune procedurii de avizare şi autorizare. Avizarea se impune prin certificatul de urbanism, normal ar trebui să aibă toţi cei care au o mică afacere. Am luat listele cu societăţile, îi notificăm să vină la avizare, îi şi amendăm dacă este cazul, dar noi verificăm actele, nu apometrele”, a spus directorul Ungureanu.
SGAverifică hârtii, nu aparate, dar ca să poată demonstra dacă debitul este mai mic sau mai mare de 0,2 l/s, proprietarul birtului sau pensiunii nu are altă soluţie decât să-şi pună apometru la fântână. Altfel, cine încalcă legea apelor riscă amenzi între 35.000 şi 70.000 de lei.
Din punctul de vedere al directorului Ungureanu, contorizarea apei consumate nu priveşte SGA, ci eventual primăriile, indiferent care este sursa de apă.
Ioan Ungureanu a dat asigurări că în următoarele zile ne va furniza situaţia exactă a firmelor de la ţară care sunt în ordine cu legea apelor şi a celor care mai au de lucru.
( 5 mai 2010, 16:29:15
TARE AS VREA SA VENITI SI PE LA MINE CA VA INGROP IN FANTANA CU TOT CU APOMETRU