Crearea de locuri speciale în structura Jandarmeriei pentru tinerii de etnie romă, în scopul integrării acestora în societate, nu are efectul scontat, cel puţin în Suceava. Anul trecut, când s-a înfiinţat Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni, s-a stabilit, prin ordin ministerial, să fie scoase la concurs 150 de locuri, plus cinci cu regim special, pentru care puteau opta doar cetăţenii de etnie romă.
Dacă pentru celelalte posturi au intrat în concurs 700 de candidaţi, pentru cele cinci locuri destinate tinerilor de etnie romă s-au prezentat cu dosare de înscriere doar şapte candidaţi. Nici unul nu era din judeţul Suceava, unde au existat doi tineri luaţi în evidenţă pentru concurs, dar care nu au mai ajuns la examen.
În ceea ce-i priveşte pe cei şapte candidaţi din alte judeţe ale Moldovei intraţi în examen, nici unul nu a fost admis.
„Aceştia au dat examenul, însă nu au reuşit să obţină punctajul necesar promovării. În aceste condiţii, posturile au fost redistribuite, fiind ocupate de candidaţii aflaţi imediat sub lista celor 150 admişi”, a declarat locotenentul Irina Ipate, purtătorul de cuvânt al Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni.
Pentru examenul de admitere din 2010, oferta de şcolarizare a rămas aceeaşi, cinci locuri fiind din nou pentru candidaţii de etnie romă.
Deocamdată, din judeţul Suceava există un singur candidat înscris, cu o lună înainte de expirarea termenului până la care se pot depune dosarele pentru intrarea în examen.
Tinerii care vor să îmbrace uniforma de jandarm trebuie să aibă cel mult 27 de ani, să fie absolvenţi de liceu, cu diplomă de bacalaureat sau adeverinţă de absolvire pentru elevii din ultimul an de liceu şi să nu fi fost exmatriculaţi niciodată.
La nivelul judeţului, înscrierile pentru toate şcolile care formează jandarmi, inclusiv academiile, se fac la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava.