Iei amendă – plăteşti sau munceşti în folosul comunităţii. Aceasta este noua regulă care va fi aplicată în municipiul Suceava, odată cu adoptarea de către Consiliul Local a unei hotărâri prin care datoriile către bugetul local, în contul amenzilor neplătite, vor fi “stinse” prin prestarea de muncă în folosul comunităţii.
Decizia deliberativului local nu îi afectează doar pe cei care calcă pe bec de acum înainte şi sunt amendaţi, ci şi pe cei care au fost amendaţi anii trecuţi şi nu s-au sinchisit să îşi achite suma datorată la bugetul local.
În această situaţie sunt mii şi mii de persoane, care au către Primăria Suceava o datorie totală de 1,86 de milioane de euro, numai din amenzi.
Din aceste datorii, mai bine de un milion de euro sunt amenzi de circulaţie, diferenţa fiind amenzi contravenţionale.
“Sfatul meu e ca oamenii să vină să-şi plătească amenzile, dacă nu vor să lucreze pe stradă, la măturat trotuare, curăţare spaţii verzi, toaletare copaci sau alte lucrări necesare înfrumuseţării oraşului. Şi aşa avem o acută lipsă de personal, numai bine în acest fel vom putea avea mai bine grijă de cum arată Suceava”, a declarat viceprimarul Lucian Harşosvchi, care coordonează Direcţia Domeniului Public.
Prestarea de servicii în interesul comunităţii se face doar după ce instanţele de judecată vor emite un mandate de executare, care trebuie pus în aplicare de municipalitatea suceveană.
“Dacă o parte din asistaţii social fug de muncă, prezentând acte medicale, şi scapă astfel de obligaţia de a munci în fiecare lună, cei care au de executat muncă în folosul comunităţii pentru o amendă neplătită nu se mai pot folosi de acest tertip. Ei trebuie să muncească un anumit număr de zile şi ore, iar până când nu îndeplinesc asta, nu scapă de plata amenzii”, a explicat viceprimarul Sucevei.
În perioada următoare va apărea şi un set de norme privind aplicarea acestei decizii a Consiliului Local Suceava, fiind necesară stabilirea unui cuantum de achitare a datoriilor în funcţie de munca prestată.
( 1 mai 2010, 11:58:53