Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 1 mai 2010 - Anul XV, nr. 100 (4391)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Bilanţ

Industria minieră şi cea textilă din judeţ, pe locul I la boli profesionale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Investigarea posturilor de muncă, din punct de vedere al condiţiilor oferite salariaţilor, efectuată de Direcţia de Sănătate Publică Suceava pe tot parcursul anului trecut arată că cel mai mare risc pentru sănătatea angajaţilor îl reprezintă industria minieră şi cea textilă. Potrivit unei situaţii statistice puse la dispoziţie de DSP, instituţia a investigat anul trecut 390 de posturi de muncă, efectuând 1.408 analize toxicologice şi 25 biotoxicologice. La testul toxicologic, 403 probe au arătat condiţii necorespunzătoare, în timp ce probele biotoxicologice au fost în regulă. Analizele DSP au confirmat 64 de cazuri de boală profesională, pe primul loc situându-se afecţiunile căilor respiratorii - 47 cazuri de silicoză, bronşită cronică, fibroză pulmonară, rinite cronice. Urmează scăderea capacităţii auditive (hipoacuzia), cu şase cazuri, şi afecţiunile muşchilor şi scheletului osos - patru cazuri.

Cele mai multe cazuri de boală profesională s-au înregistrat în industria minieră şi vin din trecut, majoritatea unităţilor miniere fiind închise în prezent. Pe locul doi se plasează industria textilă.

DSP a mai efectuat în anul 2009 un număr de 246 determinări de zgomot, din care 198 au fost cu depăşiri ale limitei maxim admise, în special în industria de prelucrare a lemnului. În ceea ce priveşte determinările de microclimat la locul de muncă, din 145 de determinări, în 42 de cazuri, valorile au fost în afara limitelor admise, ceea ce înseamnă un microclimat nefavorabil.

 

Pacienţii cu boli profesionale au fost luaţi în evidenţa Casei Judeţene de Pensii

Cu ocazia Zilei Mondiale pentru Sănătate şi Securitate la Locul de Muncă, sărbătorită în data de 28 aprilie, DSP a informat că în urma semnalizărilor de la spitalele de recuperare şi refacere a capacităţii de muncă (medicina muncii) din judeţ şi din ţară a fost cercetat caracterul de boală profesională şi luate în evidenţă cele 64 de cazuri de boală profesională, care au fost raportate către Institutul de Sănătate Publică Bucureşti şi Casa Judeţeană de Pensii.

“S-a monitorizat incidenţa bolilor profesionale şi absenteismul medical prin boală profesională, astfel că în cursul anului 2009 s-a înregistrat un număr de 512 zile de absenteism având drept cauze diferite afecţiuni de boală profesională. În cadrul controalelor privind factorii de risc din mediul de muncă, s-a întreprins un număr de 95 de acţiuni. S-au evaluat factorii de risc maternali privind protecţia maternităţii la locul de muncă, în vederea asigurării unor condiţii optime a stării fiziologice a femeilor gravide, la un număr de 108 gravide. În vederea supravegherii condiţiilor igienico-sanitare, a monitorizării condiţiilor de muncă şi a evaluării impactului noxelor asupra sănătăţii personalului din întreprinderi au fost efectuate un număr de 503 acţiuni”, se arată într-un comunicat al DSP Suceava.

S-au mai evaluat şi s-au expertizat condiţiile de muncă în vederea obţinerii de sporuri la salariile de bază, atât pe raza judeţului Suceava cât şi Botoşani, în colaborare cu inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, la 172 buletine de expertizare şi s-au întreprins acţiuni de evaluare a condiţiilor de muncă şi măsurarea existenţei noxelor, în colaborare cu inspectorii de la ITM Suceava, în întreprinderile de pe raza judeţului unde există condiţii deosebite, respectiv SC Stimas SA, Calcarul, Termica etc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Industria minieră şi cea textilă din judeţ, pe locul I la boli profesionale.
 Vizualizări articol: 1182 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Industria minieră şi cea textilă din judeţ, pe locul I la boli profesionale5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei