Cinci membri ai unei familii stabilite în comuna Vicovu de Jos au fost săltaţi, ieri, din zona magazinului Bucovina a municipiului Suceava, de ofiţeri anticorupţie şi cagulişti din cadrul trupelor de intervenţie rapidă ale poliţiei, unul dintre suspecţi fiind acuzat că a pretins şi primit o sumă de bani de la o suceveancă căreia i-a spus că are influenţă pe lângă anumite persoane sus-puse din structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) şi-i poate angaja băiatul la Poliţie, Jandarmerie sau Pompieri.
După ore întregi de audieri la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, un singur individ a fost reţinut de oamenii legii, un anume Petru Rostaş, în vârstă de 44 de ani, care locuieşte fără forme legale la Vicovu de Jos.
Ceilalţi suspecţi, rude apropiate ale lui Petru Rostaş, au fost lăsaţi să plece la domiciliile lor, urmând a fi folosiţi ca martori.
1000 de euro, prima tranşă pentru a-şi vedea fiul în uniformă
Potrivit anchetatorilor, Petru Rostaş obişnuia să meargă la pieţele din judeţ cu fel de fel de produse pe care le oferea la vânzare.
În cursul verii 2009, el i-a lăsat de înţeles unei sucevene că are relaţii şi că ar putea să-l facă pe băiatul acesteia pompier, jandarm sau poliţist, pentru acest serviciu femeia trebuind să scoată din buzunare câteva mii de euro.
În primă fază, Petru Rostaş i-a pretins respectivei femei suma de 1000 de euro şi dosarul cu acte necesare angajării în structurile MAI, precizându-i că pe viitor va trebui să achite şi alte tranşe de bani.
Femeia a aşteptat luni în şir vestea cea mare de la Rostaş, însă acesta o tot amâna sub diferite pretexte.
Dându-şi seama că a fost înşelată şi că fiul ei nu va îmbrăca nici o uniformă, în luna martie a acestui an, păgubita s-a plâns de cele întâmplate ofiţerilor Direcţiei Generale Anticorupţie –Serviciul Judeţean Suceava.
Petru Rostaş a fost monitorizat de ofiţerii anticorupţie, iar ieri, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, anchetatorii i-au bătut la uşă.
Au fost făcute două percheziţii domiciliare, una la locuinţa lui Rostaş, din Vicovu de Jos, cealaltă la Rădăuţi, la domiciliul unei rude de-a acestuia.
Surse judiciare ne-au mărturisit că în urma celor două percheziţii a fost recuperat dosarul cu documentele pentru angajare ale fiului păgubitei, dosar care fusese dat, împreună cu acei 1000 de euro, în vara lui 2009.
Au sunat-o să-i dea banii înapoi, după percheziţii
La câteva ore după percheziţiile de ieri dimineaţă, femeia care a dat totul în vileag a fost contactată telefonic de rudele lui Petru Rostaş, care i-au propus să se întâlnească, în zona magazinului Bucovina, din municipiul Suceava, să-i returneze cei 1000 de euro, iar ea să-şi retragă plângerea penală.
Întâlnirea a avut loc, în jurul orei 13:30, iar rudele lui Rostaş i-au dat femeii banii înapoi. Ce nu ştiau ei e că întreaga operaţiune era filată de oamenii legii, care, cu sprijinul caguliştilor poliţiei, au reţinut patru membrii ai familiei Rostaş.
Petru Rostaş a fost reţinut şi el puţin mai târziu, după ce a fost contactat telefonic şi i s-a spus să vină la sediul Parchetelor, neavând nici un rost să se ascundă.
Pentru a fi siguri că nu greşeşte drumul, ofiţeri anticorupţie i-au ieşit în întâmpinare şi l-au condus până la Parchet.
După ce au fost audiate de anchetatori, rudele lui Petru Rostaş au fost lăsate să plece, însă acesta a fost scos cu cătuşe la mâini şi dus în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.
„După audierea învinuitului şi corelarea mijloacelor de probă administrate în cauză, constatându-se că sunt date certe cu privire la săvârşirea faptei şi vinovăţia acestuia, s-a dispus reţinerea învinuitului pentru 24 de ore, urmând ca în această perioadă organele de urmărire penală să analizeze dacă sunt întrunite condiţiile legale şi dacă se impune solicitarea arestării preventive”, se precizează într-un comunicat al DGA Suceava.
(30 apr 2010, 15:17:53