Anunţata restructurare masivă a societăţii Termica Suceava, care nu reprezintă decât un pas important spre închiderea acesteia, a devenit oficială. Conducerea Termica a anunţat Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava că va renunţa la aproape 500 de angajaţi, în două etape, cel mai probabil ultimele concedieri urmând a se finaliza în toamna acestui an.
Notificarea privind disponibilizările colective de la Termica SA a fost trimisă la AJOFM Suceava în urmă cu două zile. După cum a precizat Aurelia Focşa, directorul coordonator al AJOFM Suceava, societatea a anunţat că va renunţa într-o primă fază la 257 de angajaţi, după care va urma o a doua etapă de concedieri, în care se vor încheia contractele de muncă a altor 234 de salariaţi. În ceea ce priveşte prima etapă a concedierilor, s-a stabilit şi intervalul în care se vor face acestea, 28 iunie-30 iulie, în timp ce a doua etapă va debuta imediat după prima, la o dată ce urmează a se stabili ulterior. Aşadar un total de 491 de angajaţi daţi afară, cel târziu până în toamna acestui an.
Cea mai masivă concediere făcută de o societate în acest an
„Este cea mai masivă concediere colectivă din acest an, care vine după o perioadă de acalmie din acest punct de vedere”, a mai spus Aurelia Focşa, amintind că personalul agenţiei va demara servicii de preconcediere cu angajaţii Termica. Concret, oamenii vor fi învăţaţi cum pot urma servicii de formare profesională şi de mediere a muncii, urmând a se încerca o reîncadrare a acestora, în specializările lor ori în alte meserii, după urmarea de cursuri de recalificare profesională.
Şi Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava a fost anunţat de conducerea Termica că societatea urmează să renunţe la angajaţi. Aici, deocamdată s-a depus o adresă privind disponibilizarea a 237 de persoane. Conform datelor ITM Suceava, la Termica ar lucra acum un total de 796 de angajaţi.
Un final aşteptat
Faptul că societatea de termoficare a Sucevei îşi trăieşte ultimele luni de viaţă, cel puţin în actuala formă de organizare, era deja cunoscut de ceva vreme. Constantin Plăcintă, directorul Termica, a anunţat cu puţină vreme în urmă că din luna iunie a acestui an centrala pe cărbune va fi închisă definitiv, iar mare parte din personal va fi trimis acasă.
În sezonul rece care urmează activitatea se va restrânge la cazanele termice pe gaz metan (CAF-uri), care vor furniza apă caldă şi căldură sucevenilor, ca soluţie temporară. Pentru viitor se intenţionează construcţia unei noi centrale termice dimensionate la cerinţele actuale ale municipiului, actuala fiind supradimensionată şi necesitând costuri mult prea mari.
Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a anunţat şi el că municipalitatea suceveană nu mai poate suporta costurile antrenate de susţinerea societăţii de termoficare a oraşului şi caută soluţii pentru a construi una adaptată vremurilor şi necesităţilor de acum.