Severin Tcaciuc trebuie să stea patru ani în puşcăriile din România. Decizia a fost luată de Judecătoria Botoşani, care a analizat cererea de contopire a pedepselor la care a fost condamnat Severin Tcaciuc de-a lungul timpului.
Solicitarea depusă de afaceristul sucevean a vizat contopirea a trei condamnări pronunţate de Judecătoriile Suceava şi Bistriţa şi de Tribunalul Harghita. După ce au analizat cererea lui Severin Tcaciuc, judecătorii au decis că acesta trebuie să execute pedeapsa cea mai grea, adică 3 ani şi 6 luni de închisoare. Pe lângă această condamnare, magistraţii Judecătoriei Botoşani au decis să adauge şi un spor de pedeapsă de 6 luni. În aceste condiţii, Severin Tcaciuc trebuie să stea după gratii patru ani, perioadă din care va fi dedusă durata pe care afaceristul sucevenean a petrecut-o în arest preventiv.
Vasile Brînză, avocatul care-l reprezintă pe Severin Tcaciuc, a declarat că soluţia Judecătoriei Botoşani a fost atacată deja cu recurs la Tribunalul Botoşani.
„Am contestat doar sporul de pedeapsă de 6 luni aplicat clientului meu. Considerăm că nu se impunea acest spor, având în vedere condiţiile speciale şi starea sa de sănătate”, a declarat avocatul Vasile Brînză.
Mai are o condamnare de cinci ani
Severin Tcaciuc are pe rol alte două procese. Unul dintre acestea s-a încheiat la Judecătoria Miercurea Ciuc şi priveşte infracţiuni economice comise la firmele SC Severin SRL Bosanci şi SC Seven American Trading SRL.
În acest dosar, Severin Tcaciuc a fost găsit vinovat pentru trei infracţiuni, două de evaziune fiscală şi una de instigare la înşelăciune privind calitatea mărfurilor, pedepsele cumulate fiind de 13 ani de închisoare. Severin Tcaciuc are de executat însă doar pedeapsa cea mai grea, şi anume de cinci ani de puşcărie. Sentinţa de la Miercurea Ciuc nu era definitivă şi a fost atacată la instanţele superioare.
Judecat şi la Suceava
Un alt dosar pe care Severin Tcaciuc îl are pe rolul instanţelor se judecă la Suceava. Tcaciuc este acuzat că a prejudiciat statul român cu aproximativ 50 de miliarde de lei vechi, la care urmează să se adauge şi majorările de întârziere la plată. Faptele s-au petrecut în perioada 1996-2002 şi privesc firma Truck Trans SRL Bosanci. În afara lui Severin Tcaciuc au mai fost trimişi în boxa acuzaţilor şi alţi apropiaţi ai acestuia. Este vorba de Aneta Tcaciuc, soţia omului de afaceri, fostul contabil şef al firmelor familiei Tcaciuc, Ioan Moroşan, şi o altă angajată, Angela Coca Magopeţ.
Toţi cei patru sunt judecaţi pentru mai multe infracţiuni, respectiv evaziune fiscală, folosirea cu rea credinţă a creditelor, infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual şi uz de fals.
A fost extrădat din Austria
Severin Tcaciuc a părăsit România în 28 februarie 2003, prin Vama Borş, cu câteva minute înainte ca poliţiştii suceveni să transmită solicitarea de interzicere a ieşirii din ţară. După scandalul provocat de plecarea lui Tcaciuc din ţară, conducerea Inspectoratului de Poliţiei al Judeţului Suceava a fost decapitată. Severin Tcaciuc a stat fugar prin Europa, în principal în Italia şi Austria, până în august 2009. În acea lună, autorităţile de la Viena l-au reţinut şi l-au extrădat în România, în baza unor cereri depuse de statul român, prin intermediul Ministerului de Justiţie. La scurt timp, Severin Tcaciuc a fost trimis în ţară şi încarcerat la Penitenciarul Botoşani, unde se află şi în prezent.