Vestigiile arheologice ale primei reşedinţe a domnitorilor Moldovei, Curtea Domnească, cu o vechime de peste 620 de ani, vor fi protejate cu un gard asemănător celor făcute în perioada în care a fost ridicată construcţia.
“Vom înlocui acele panouri de organizare şantier pe o lungime de 120 de metri, cu un gard realizat în oglindă cu cel de la Biserica Domniţelor, de vizavi”, a anunţat ieri primarul Sucevei, Ion Lungu.
Noul gard, situat înspre bulevardul principal Ana Ipătescu, va fi realizat dintr-un soclu de piatră cu plase metalice din fier forjat, cu fundaţii continue din beton armat, înălţimea părţii metalice urmând să fie de 0,52 metri.
Lungimea totală a gardului va fi de 10 de metri, înălţimea fiind cuprinsă între 1,8 şi 2,2 metri, în funcţie de teren.
Valoarea totală a investiţiei este estimată la aproape un miliard de lei vechi, alocarea acestor bani din bugetul municipalităţii sucevene urmând să fie aprobată astăzi, în şedinţa de Consiliu Local.
Curtea Domnească, a cărei existenţă este atestată din perioada domniei lui Petru I Muşat, este considerată a fi cea mai reprezentativă realizare a arhitecturii civile din Evul Mediu moldovenesc, alături de Cetatea de Scaun a Sucevei şi Cetatea de Vest (Şcheia) înscriindu-se în categoria edificiilor de o deosebită importanţă pentru istoria Moldovei.
Tocmai de aceea, Primăria Suceava şi Consiliul Judeţean Suceava au realizat un parteneriat de restaurare a acestui sit arheologic, în vederea transformării sale în primul parc arheologic din România.
(30 apr 2010, 17:53:17