Consiliul Local Suceava dezbate astăzi studiul de fezabilitate şi indicatorii economici pentru opt indicatoare noi la intrarea în municipiul reşedinţă de judeţ. Primarul de Suceava, Ion Lungu, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că schimbarea indicatoarelor este necesară deoarece cele actuale sunt vechi, deteriorate şi nu mai corespund cu „strategia la nivel de judeţ”. Potrivit expunerii de motive a primarului Lungu, actualele indicatoare „nu simbolizează specificitatea locală şi nu sunt reprezentative pentru tradiţia, istoria şi valorile municipiului Suceava” şi trebuie schimbate cu altele „adecvate”.
Noile indicatoare vor fi de tip troiţă „tradiţională, reprezentativă pentru municipalitate şi istoria oraşului”, din lemn, un alt indice de specificitate, cu o înălţime de circa 6 metri, suporţi metalici şi soclu de beton. Suma propusă pentru alocare este de 4,5 miliarde de lei vechi, adică peste 100.000 de euro.
„La prima vedere pare mult, dar sunt convins că la licitaţie această sumă va scădea. Vrem să facem indicatoare reprezentative pentru intrarea în municipiu, indicatorul este o carte de vizită, mai ales că vom avea foarte mulţi străini în această vară la Suceava şi sunt necesare”, a argumentat Lungu.
Noile indicatoare vor fi amplasate la intrările în oraş dinspre Fălticeni, Rădăuţi, Humor, Botoşani, Dorohoi, Bosanci, Moara, Mitocul Dragomirnei. Pe indicatoare vor fi stema oraşului, numele, specificaţia „localitate cu monument istoric înscris în lista patrimoniului mondial”, „capitală a Moldovei în sec. XIV-XVI” şi „drum bun”.
Întrebat de ce nu a optat pentru varianta simplă şi ieftină, de indicator rutier standard, placă albă cu numele oraşului scris cu negru, cum există în marile oraşe culturale şi turistice precum Viena, Roma sau Munchen, Lungu a răspuns că „este o strategie la nivel de judeţ, este ceva caracteristic pentru zona noastră şi nu comentez mai mult”.
(29 apr 2010, 14:05:14