Preşedintele României, Traian Băsescu, şi preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, au vizitat ieri mănăstirea Putna, unde au depus coroane de flori la mormântul lui Ştefan cel Mare. Cei doi şefi de stat au fost întâmpinaţi la poarta mănăstirii cu pâine şi sare de primarul comunei Putna şi de copii şi localnici îmbrăcaţi în costume populare. Când au coborât, copiii au început să cânte „Bine aţi venit la Putna”.
În incinta mănăstirii, Traian Băsescu şi Mihai Ghimpu au fost primiţi de Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, şi de stareţul mănăstirii Putna, Melchisedec Velnic. După ce au sărutat Sfânta Evanghelie, cei doi preşedinţi au mers spre intrarea în biserica mănăstirii, unde Regimentul 30 Gardă „Mihai Viteazul” a prezentat onorul şi a intonat imnurile Republicii Moldova şi României.
Imediat după ceremonialul militar, Traian Băsescu şi Mihai Ghimpu au intrat în biserică, unde au depus la mormântul domnitorului Moldovei câte o coroană de flori din garoafe roşii şi cu bandă tricoloră, pe care scria „In memoriam”. Pe rând, cei doi şefi de stat au sărutat icoana aflată pe piatra de mormânt a lui Ştefan cel Mare.
De remarcat faptul că, încă de la începutul ceremoniei de depunere a coroanelor de flori, preşedintele României era emoţionat, având lacrimi în ochi.
După ce au depus coroanele, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor ÎPS Pimen le-a spus celor doi şefi de stat că prin vizita pe care au făcut-o la mănăstirea Putna, atât Traian Băsescu, cât şi Mihai Ghimpu dau un exemplu tinerelor generaţii.
„Ne aflăm în faţa altarului conştiinţei naţionale. În faţa celui care rămâne nemuritor peste veacuri, Sfântul voievod Ştefan cel Mare. Simţămintele noastre întrec cuvintele. De aceea vă mulţumim şi vă rămânem îndatoraţi pentru că prin această vizită daţi o pildă, mai ales tineretului, ca să-şi iubească ţara, credinţa strămoşească, limba şi pe eroii neamului, în frunte cu marele Ştefan nemuritor. Vă mulţumim”, a spus ÎPS Pimen.
Pimen: „Dacă doi preşedinţi români au venit la Putna, multe se vor mai lumina”
Preşedinţii celor două state s-au închinat apoi la icoanele din faţa altarului, după care Traian Băsescu a ţinut să-i povestească lui Mihai Ghimpu că în perioada în care făcea liceul la Bacău venea la Putna în vizită, în vremea respectivă stareţul lăcaşului de cult fiind ÎPS Pimen. Traian Băsescu i-a spus Arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor că „atunci când eram în liceu la Bacău eraţi stareţ aici. Şi îmi aduc aminte cum făceam ochii mari când veneam şi când ne conduceaţi dumneavoastră. Şi când ne spuneaţi că măria sa Ştefan şi mort ne apăra hotarul, pentru că nimeni nu a putut să treacă peste mormântul lui să mai ia din România. Şi ne spuneaţi şi cât e România adevărată”.
La rândul său, ÎPS Pimen le-a povestit celor doi şefi de stat o scurtă istorioară legată de o vizită pe care poetul Mihai Eminescu a făcut-o la Putna.
„Lângă mormântul lui Ştefan cel Mare era un tablou mai întunecat, cu chipul domnitorului. Şi Eminescu a întrebat la vremea lui: De ce este acest tablou aşa de întunecat? Şi i s-a spus o legendă pe care Mihai Eminescu a şi publicat-o. Şi legenda spune că, într-un miez de noapte, clopotul a început să sune singur. Părinţii, în chilii, la miez de noapte s-au repezit şi au mers să vadă ce se întâmplă. Şi au văzut lumină în interiorul bisericii. Când au intrat, candele la mormânt, totdeauna aprinse, s-au stins. Nu au dormit toată noaptea şi a doua zi au aflat că Bucovina a fost ocupată de austrieci. Deci şi Ştefan cel Mare s-a îndurerat adânc şi Eminescu în încheierea legendei se întreabă: <Oare se vor mai aprinde candelele de la mormântul lui Ştefan cel Mare? Oare se va mai lumina portretul voievodului?>”, a povestit ÎPS Pimen.
El a spus că în perioada regimului comunism mănăstirea a fost vizitată de Nicolae Ceauşescu şi că uneori mai spunea că, dacă şi acesta a venit aici, lucrurile vor începe să se lumineze. „Dar acum zic pe adevărate. Dacă doi preşedinţi români au venit la Putna, multe se vor mai lumina. Amin!”, a mai spus Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.
Preşedinţii României şi Republicii Moldova au primit icoane cu chipul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt
După ce au ieşit din biserică, preşedinţii celor două state au vizitat muzeul mănăstirii, iar apoi ÎPS Pimen le-a povestit un scurt istoric al clopotelor care se află lângă zidurile bisericii. Aici, un băiat blond l-a tras pe Traian Băsescu de mână, mergând cu acesta până la părinţii săi. Aceştia s-au dovedit a fi turişti germani, aflaţi întâmplător în vizită la mănăstirea Putna.
Ulterior, împreună cu cei din delegaţia oficială, din care au făcut parte şi ministrul Dezvoltării regionale, Elena Udrea, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, primarul Sucevei, Ion Lungu, preşedinţii au intrat cu stareţul mănăstirii şi ÎPS Pimen într-o încăpere unde au fost serviţi cu prăjituri cu miere de albine şi cu cozonac. Apoi, Traian Băsescu şi Mihai Ghimpu au semnat în cartea de onoare a mănăstirii, unde mesajele erau scrise de dinainte, cei doi şefi de stat punându-şi doar semnăturile.
Mesajul lui Mihai Ghimpu a fost „Fiecare popor şi fiecare epocă stă pe umerii vremurilor trecute, spunea marele nostru poet Mihai Eminescu. Poporul român stă pe umerii Mănăstirii Putna. Ştefan cel Mare să ne fie pe veci călăuză în a servi Patria. Mihai Ghimpu - Preşedinte interimar al Republicii Moldova, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Român din Coloniţa – Chişinău”.
În ceea ce-l priveşte pe şeful statului român, mesajul acestuia pentru mănăstirea Putna a fost „Zidirea Mănăstirii Putna a fost deopotrivă un act de biruinţă şi un nepreţuit act de credinţă. Măreţia acestei sfinte mănăstiri vine din felul în care a păstrat, pe aceste meleaguri, credinţa vie a neamului românesc laolaltă cu nenumărate comori spirituale, inestimabile ca valoare artistică, aflate şi astăzi aici. Doresc să transmit viaţă lungă şi un gând bun celor care slujesc acest sfânt locaş. Traian Băsescu – preşedintele României”.
Vizita la mănăstirea Putna a celor doi şefi de stat a durat aproximativ o oră, după care Traian Băsescu şi Mihai Ghimpu au plecat spre Iaşi.
(29 apr 2010, 12:17:42