Circulaţia autoturismelor şi parcarea acestora în curtea Spitalului de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, atât la spitalul nou, cât şi la cel vechi, este reglementată strict din data de 3 mai.
Conducerea spitalului a decis ca, începând de săptămâna viitoare, accesul tuturor autoturismelor, indiferent cui aparţin (salariaţi, vizitatori, bolnavi veniţi la spital cu maşina proprie, instituţii publice) se face doar prin poarta din Strada Scurtă, dintre Direcţia de Sănătate Publică şi Staţia de Salvare. Pe poarta principală, cea dinspre bulevardul 1 Decembrie, au acces doar ambulanţele, maşinile de intervenţie ale ISU, Poliţiei şi Jandarmeriei aflate în misiune. Purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Tiberius Brădăţan, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că trierea tuturor autovehiculelor se va face la bariera de la vechea Urgenţă, pe unde au acces vizitatorii.
În ceea ce priveşte parcarea, personalul spitalului are la dispoziţie două parcări amenajate cu peste 120 de locuri, una în zona porţii principale şi una în spatele UPU. Personalul de întreţinere, spitalul şi Serviciul de Medicină Legală au parcare special amenajată în curtea interioară.
În conformitate cu noile reglementări, în faţa clădirii spitalului, până la intrarea principală, pot parca doar VIP-urile venite în vizită - maşinile Consiliului Judeţean, primăriei, Prefecturii şi instituţiilor deconcentrate, iar în faţa Unităţii de Primire a Urgenţelor (UPU), doar ambulanţele, maşinile cu misiuni speciale şi cele personale cu bolnavi grav. Directorii spitalului au locuri în parcarea personalului. Vizitatorii (cu excepţia VIP-urilor) sau aparţinătorii pacienţilor, precum şi persoanele care se prezintă la Centrul de recoltare Synevo vor avea la dispoziţie peste 75 de locuri special amenajate în zona nordică a curţii spitalului, pe aleea dinspre Strada Scurtă. Parcarea pentru VIP-uri a fost explicată de dr. Brădăţan ca „un gest de curtoazie”.
Doctorii îşi plătesc locul de parcare
La Spitalul Vechi, personalul angajat, vizitatorii şi aparţinătorii au la dispoziţie 55 de locuri de parcare amenajate.
Dr. Brădăţan a mai precizat că accesul vizitatorilor va fi permis în mod special în timpul orelor de vizită, adică 14.00-16.00 în timpul săptămânii şi 12.00-16.00 în weekend şi în zilele de sărbătoare şi că se interzice parcarea în curtea spitalului în afara orelor de program. Taximetrele nu vor avea acces în perimetrul delimitat de bariere, cu excepţia urgenţelor.
Dacă deocamdată vizitatorii au acces la parcare gratuit, doctorii şi restul personalului trebuie să plătească o taxă lunară „pentru întreţinerea spaţiului aferent”. Dr. Brădăţan a afirmat că suma nu a fost încă stabilită, dar crede că va fi de circa 10 lei lunar. Pentru acest an consideră că a fost plătită prin achiziţionarea cartelei de acces în parcare, la un preţ de 100 de lei.
În viitorul apropiat, toate parcările vor fi supravegheate cu camere video.
„Facem apel la toată lumea să respecte aceste reglementări pentru că scopul este fluidizarea circulaţiei în perimetrul spitalului şi uşurarea accesului ambulanţelor, maşinilor ISU, Poliţiei şi Jandarmeriei, aflate în misiune. Nu sunt multe spitale în ţară care să dispună de atât de multe spaţii de parcare amenajate”, a mai spus dr. Brădăţan, care apreciază că în aceste condiţii ar trebui să nu mai apară nici un fel de conflicte între vizitatori, aparţinători şi personalul medical.
(29 apr 2010, 13:00:56