Mulţi dintre angajaţii structurilor de la Suceava ale Ministerului Administraţiei şi Internelor care mai obişnuiau să servească „una mică” în timpul serviciului s-au lepădat de acest obicei, după ce mai marii Poliţiei, Jandarmeriei şi Pompierilor s-au înarmat cu etiloteste şi, fie zi, fie noapte, au început să-şi verifice subordonaţii din toate colţurile judeţului.
Testările inopinate au avut, se pare, efectul scontat, iar mulţi reprezentanţi ai legii au înţeles, unii pe propria piele, că rachiul e absolut interzis cât timp îmbracă uniforma de serviciu.
Dintre toate instituţiile, cele mai aspre reguli sunt la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava.
Colonelul Ion Burlui, şeful instituţiei, ne-a mărturisit că fiecare şef de subunitate are în dotare un etilotest, tocmai pentru a-i depista pe angajaţii care calcă strâmb.
Testările se fac în fiecare dimineaţă şi sunt obligatorii pentru şoferi şi servanţi.
Restul cadrelor sunt puse să sufle în alcooltest periodic sau atunci când situaţia o impune, dacă nasul ofiţerului ierarhic detectează vreun miros de alcool sau o schimbare de comportament.
„Cadrele noastre au înţeles importanţa acestei misiuni şi nu sunt probleme. Nu vrem să existe nici un dubiu. Ştiţi proverbul acela: <Paza bună trece primejdia rea>”, ne-a declarat, ieri, şeful ISU Suceava, care ne-a şi făcut un mic test demonstrativ pe unul dintre şoferii instituţiei.
„Există ofiţeri desemnaţi care se ocupă de acest gen de verificări sau comandaţii de subunităţi”
La ISU Suceava, cei aproximativ 900 de angajaţi trebuie să stea departe de alcool chiar şi cu 24 de ore înainte de a intra în tură.
Pentru că pot apărea situaţii de urgenţă care necesită intervenţia unui număr cât mai mare de salvatori, cadrele care urmează să intre în tura de a doua zi nu au voie să consume băuturi alcoolice, oricând putând fi solicitate să se prezinte la locul de muncă.
Generalul de brigadă Eugen Şalar, şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava, spune că şi instituţia pe care o conduce are în dotare etiloteste şi că, periodic, se fac verificări pe această linie.
„Există ofiţeri desemnaţi care se ocupă de acest gen de verificări sau comandaţii de subunităţi”, a menţionat Şalar, mărturisind că nu crede că vreun ofiţer sau subofiţer din subordinea sa ar risca să vină băut la serviciu, în condiţiile în care şi-ar putea pierde locul de muncă.
Controale inopinate şi verificări periodice la IPJ
La Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava există un compartiment special pentru testarea ofiţerilor şi agenţilor.
Pe lângă verificările privind modul de intervenţie la solicitări se fac şi teste de stabilire a alcoolemiei în aerul expirat în rândul angajaţilor IPJ Suceava.
„Nu există un program anume. Sunt controale inopinate, verificări periodice sau punctuale, atunci când există o sesizare sau o suspiciune cu privire la unul dintre angajaţii instituţiei noastre”, explică purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, inspectorul principal Gabriel Panţiru.
Interesant este că, în acest an, potrivit reprezentanţilor Poliţiei, Jandarmeriei sau ISU Suceava, nici un om al legii nu a fost prins că a călcat strâmb în privinţa consumului de alcool în timpul serviciului, ceea ce înseamnă, cel puţin teoretic, că angajaţii celor trei instituţii au înţeles mesajul şefilor.