Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor are datorii de peste 30 de miliarde de lei vechi faţă de cei care o reprezintă în justiţie, pentru obţinerea fondului bisericesc. Cel puţin aceasta a fost declaraţia pe care ÎPS Pimen a făcut-o ieri, la inaugurarea Centrului social de noapte pentru persoane fără adăpost de la Parohia „Sf. Vineri”.
Mâhnit că nu poate ajuta şi material noul centru „de interes obştesc”, „o adevărată lucrare mântuitoare”, ÎPS Pimen a spus că „ajutorul meu este numai cu vorba”. Arhiepiscopul l-a parafrazat pe Sf. Apostol Iacob, care spunea că „nu-i de ajuns ca celui care vine să-ţi ceară ajutor să-i spui: <Mergi în pace!>. Ci trebuie să-i dai ceva”.
ÎPS Pimen: „Noi, Arhiepiscopia, n-avem ce da”
„Noi, Arhiepiscopia, n-avem ce da”, a declarat ÎPS Pimen. „Ceea ce mai strângem”, a mai spus acesta, „dăm celor câtorva cămine de bătrâni, unde trebuie să asigurăm iluminatul, încălzitul, hrana, trebuie să asigurăm plata celor care ne reprezintă în justiţie, pentru că suntem în lupta aceasta de mai bine de zece ani, care ne-a făcut să fim datori cu peste 30 de miliarde de lei vechi”.
„Cabinetul de avocatură Tudor” nu a încasat nici un onorariu de la Arhiepiscopie
Avocata Silvia Tudor ne-a spus că, până în prezent, „Cabinetul de avocatură Tudor” nu a încasat nici un onorariu pentru avocaţii care au reprezentat Arhiepiscopia în cele câteva sute de procese strămutate în toată ţara, pentru obţinerea fondului bisericesc.
„Nu am primit onorariu pentru avocaţi de zece ani. După cum stau lucrurile, cred că cel puţin încă cinci ani de zile vom lucra în aceleaşi condiţii. În ultimii doi ani, am mai solicitat bani pentru benzină, pentru plata unui hotel, în oraşul unde au loc procesele, pentru că au fost strămutate în toată ţara. Avem o cameră plină cu dosare doar cu fondul bisericesc. Dacă ne-am prins într-o treabă, o ducem mai departe, dar, repet, nu am primit bani, încă, de la Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor pentru serviciile pe care le prestează avocaţii noştri pentru obţinerea fondului bisericesc. Sunt cheltuieli suplimentare foarte mari: cheltuieli cu cazarea avocaţilor, transportul. În ultima perioadă, am început să pretindem bani de la Arhiepiscopie, să ne cerem drepturile, pentru că ajungem să nu mai facem faţă. Foarte multe procese şi cheltuieli pe măsură”, a completat avocata Tudor.
ÎPS Pimen a mai spus ieri că dacă Arhiepiscopia ar avea pădurile, din veniturile rezultate din exploatarea acestora, ar face câte un centru social în fiecare oraş mai mare din judeţ.
„Nu au bunul-simţ faţă de cei care i-au votat”
„Acest lucru nu-l poate înţelege clasa politică. Pentru că cei îndreptăţiţi preferă să se îngrijească de buzunarele lor, furând această avere. Şi nu au bunul-simţ faţă de cei care i-au votat. Aceasta este realitatea. Pentru ce sunt atât de urât şi batjocorit? Şi nu mă plâng. Vreau să arăt până unde se merge cu inconştienţa, cu lipsa de omenie a unor oameni din conducerea ţării, de la centru, şi din conducerea locală. Eu îi judec pe aceştia, dar şi Dumnezeu mă va judeca. Dacă ceea ce spun este neadevărat, voi fi pedepsit cu amar, dacă nu, va fi invers”, a mai completat arhiepiscopul sucevean.
„Pot face, dar hoţul nu vrea să-mi dea căciula pe care mi-a furat-o”
La evenimentul de ieri, la care au fost prezenţi primarul Sucevei, Ion Lungu, un sobor de preoţi, personalul care va lucra în noul centru social, ÎPS Pimen a mai adăugat că este bucuros pentru ceea ce vede la Parohia „Sf. Vineri”, inaugurarea centrului social de noapte, „dar am şi o durere: că pot face, dar hoţul nu vrea să-mi dea căciula pe care mi-a furat-o. Să spună: <asta este căciula pe care ţi-am furat-o!>. Dar, nu. Nu înţeleg de ce?. Încă nu am lege…”.
La final, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a spus că nădăjduieşte că vor fi şi oameni care vor face bine, într-o măsură oarecare.
(28 apr 2010, 11:14:29