Chiar dacă un incendiu le-a distrus casa şi i-a lăsat pe drumuri, fără un adăpost deasupra capului, părinţii s-au despărţit şi nu şi-au mai găsit locul în familie sau erau prea săraci pentru a avea ce pune pe masă şi cu ce să se îmbrace, 28 de copii, 14 fete şi 14 băieţi, provenind din şase familii nevoiaşe, şi-au găsit casa adevărată în Centrul de plasament „Visătorii” din Fundu Moldovei.
Ataşament
Şapte copii provin dintr-o singură familie, care a pierdut totul după un incendiu devastator. Alţi trei fraţi provin dintr-o familie săracă din Pojorâta. Doi gemeni, în clasa a V-a, şi sora lor mai mare, în clasa a IX-a, sunt fericiţi că familia lor a devenit mai mare. Trăiesc ca într-o familie. Anul trecut, un incendiu a „lovit” şi mansarda centrului „Visătorii”. Toţi copiii din centru, 24 la acea vreme, au locuit, timp de trei luni, până la refacerea clădirii, la familiile personalului care lucrează la „Visătorii”.
„A fost un gest omenesc, normal, să-i luăm în familiile noastre pe aceşti copii, care în familiile naturale nu puteau să revină, iar să fie mutaţi într-un alt centru, dintr-o altă localitate, apoi să fie transferaţi la alte şcoli, ar fi fost foarte greu pentru ei. În acest fel, s-au legat şi mai mult relaţiile dintre angajaţi şi copiii noştri”, ne-a spus şefa Centrului de Plasament „Visătorii” din Fundu Moldovei, Graţiela Tonegari.
Bal mascat
Anul trecut, în luna august, copiii au fost readuşi în „casa” lor , la „Visătorii”, unde continuă să „crească” şi acum, în armonie şi înţelegere. La refacerea centrului de plasament destinat „fraţilor nevoiaşi” a contribuit Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava – Consiliul Judeţean Suceava, Fundaţia olandeză Viorica&Ria, Fundaţia Umanitară „Stichting HAR” din Wychen – Olanda, iniţiatorul înfiinţării complexului de servicii pentru copiii săraci din Bucovina.
Centrul de la Fundu Moldovei este singurul centru de plasament în care sunt internaţi fraţi provenind din familii sărace, numeroase sau dezorganizate. Unii dintre aceşti copii urmează cursurile liceelor din Câmpulung Moldovenesc, alţii frecventează cursurile Şcolii „Dimitrie Gusti” din Fundu Moldovei sau cursuri la grădiniţa din localitate, şapte dintre ei fiind preşcolari.
I-am cunoscut pe fraţii de la „Visătorii” într-una din zilele Campaniei „Porţi deschise”, organizată de Protecţia Copilului Suceava, prilej cu care minorii au pregătit un bal mascat. Cu costume adecvate rolului pe care l-au interpretat (clovni, vulpiţe, Dracula, Scufiţa Roşie, Păcală, Chiriţa), costume la care şi-au adus şi ei contribuţia, alături de personalul centrului, copiii de la Fundu Moldovei şi-au spus replicile şi au dansat în faţa oamenilor care le-au vizitat „casa” fără prea multe emoţii, dar cu voioşia unor copii care nu trăiesc singuri, izolaţi, ci şi-au creat universul lor de visuri.
Casa visurilor...
Scopul deschiderii centrului de plasament la Fundu Moldovei a fost de la început instituţionalizarea copiilor care provin din familii cu mai mulţi fraţi şi care nu au condiţii decente de viaţă, de educaţie. În acelaşi timp, personalul din centru caută soluţii pentru ca fraţii să revină în familia naturală, atunci când părinţii le vor oferi copiilor o viaţă mai bună.
În perioada cât fraţii stau în acest centru, ei pot fi vizitaţi de către familiile naturale, doar că acest lucru se întâmplă rar, părinţii neavând uneori bani cu care să-şi plătească biletul de autobuz.
„Casa Visătorii”, după cum este cunoscut de localnici complexul de la Fundu Moldovei, a fost deschisă în anul 2005, după ce o firmă olandeză a investit aproape 250 de mii de euro.