Cea mai mare investiţie în domeniul turismului realizată în judeţul Suceava din fonduri europene va fi inaugurată sâmbătă, 1 mai 2010, în Parcul Ariniş din oraşul Gura Humorului.
Este vorba despre investiţiile realizate prin proiectul Popas, în valoare de 12,55 milioane de euro, fonduri folosite pentru construcţia unei pârtii de schi şi pentru amenajarea unui domeniu de agrement în zona Ariniş. Potrivit primarului din Gura Humorului, Marius Ursaciuc, pe data de 1 mai vor fi deschise publicului piscina acoperită de dimensiuni olimpice şi şase terenuri de sport. Tot prin acest proiect au fost construite alte două piscine descoperite, una pentru adulţi şi una pentru copii, care vor putea fi folosite imediat ce temperaturile exterioare vor permite acest lucru.
Ursaciuc a spus că de la începutul lunii viitoare, sucevenii, dar şi turiştii din România şi cei străini vor avea la dispoziţie o piscină acoperită de 570 metri pătraţi, cu tot cu saună, jacuzzi, baie de aburi, precum şi trei terenuri de tenis de câmp, un teren de handbal, unul de volei şi unul de baschet, toate dotate cu instalaţii de nocturnă. De asemenea, pe parcursul acestei veri va putea fi folosit şi patinoarul natural, acesta urmând a fi utilizat ca pistă pentru role şi pentru skateboard. „Toate astea sperăm să reprezinte o locaţie pe care turiştii din judeţul Suceava şi nu numai să o acceseze pe parcursul întregului an. Considerăm că aici s-a format un complex turistic care poate să concureze cu orice complex modern din Europa. Mai trebuie anumite lucruri mărunte, pe care le vom finaliza cu forţe proprii. Însă, în vara acestui an vom fi pregătiţi să satisfacem toate cerinţele turiştilor români şi străini”, a explicat primarul Ursaciuc.
Piscine cu apă încălzită
Toate cele trei piscine amenajate prin intermediul proiectului Popas au apă încălzită, prima care urmează a fi dată în folosinţă fiind cea acoperită. Aceasta are o suprafaţă totală de 570 de metri pătraţi, o parte din aceasta, de circa 44 de metri pătraţi fiind destinată copiilor.
Marius Ursaciuc a spus că piscina acoperită din Parcul Ariniş va fi deschisă publicului de marţi şi până duminică. De marţi şi până vineri piscina va fi deschisă de la ora 16:00 şi până la 21:00, având două orare pentru public, de la 16:00 la 18:00 şi de la 19:00 la 21:00. Sâmbătă şi duminică piscina va fi deschisă de la 10:00 şi până la ora 21:00, cu patru orare pentru public, 10:00 – 12:00, 13:00 – 15:00, 16:00 – 18:00 şi 19:00 – 21:00. De precizat că în timpul săptămânii, de marţi până vineri, vor fi organizate cursuri de înot, de la 10:00 la 13:00, iar după ora 21:00 piscina poate fi închiriată pentru cei care vor să organizeze diverse evenimente.
„Capacitatea piscinelor este dată de numărul vestiarelor pe care le-am putut amenaja. Şi este vorba despre 100 de persoane. Capacitatea tehnică, după condiţiile tehnice pe care le-am realizat, este de 140 de persoane. Cu toate acestea, noi ne-am propus să considerăm capacitatea utilizabilă de 50 de persoane. În momentul în care nu vom mai face faţă în ceea ce priveşte numărul de abonamente vom extinde perioada de funcţionare şi nu vom mări numărul de persoane care să aibă acces”, a explicat Ursaciuc.
Nu în ultimul rând, el a subliniat faptul că atât piscina acoperită, cât şi cele două descoperite vor avea apa încălzită, iar în jurul lor vor fi amplasate şezlonguri. În ceea ce priveşte adâncimea piscinei acoperite, aceasta este de la 2,20 metri şi până la 2,70 metri, urmând ca în cel mai scurt timp să fie montată şi o trambulină.
Planuri pentru un port nautic de agrement
Marius Ursaciuc a mai spus că tot prin intermediul proiectului Popas au fost reabilitate aleile din parcul Ariniş, iluminatul, precum şi reţelele de utilităţi. Tot prin acest proiect a fost construit şi un punct de informare turistică, în cadrul căruia va funcţiona şi sediul Direcţiei de Turism din cadrul Primăriei Gura Humorului. Ursaciuc a explicat că punctul de informare turistică din Parcul Ariniş va fi şi locul de plecare pe cele trei trasee turistice amenajate printr-un alt proiect european, realizat în colaborare cu Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava.
Marius Ursaciuc a mai adăugat că pe lângă investiţiile realizate prin proiectul Popas, primăria intenţionează să amenajeze şi un port nautic de agrement, pe râul Moldova, care să reprezinte legătura între cele două componente ale proiectului, domeniul schiabil şi zona de agrement din parcul Ariniş.
Primăria nu poate angaja personal care să deservească investiţiile realizate prin fonduri europene
Marius Ursaciuc a mai spus că una dintre problemele cu care se confruntă după finalizarea acestor investiţii este imposibilitatea de a angaja personalul necesar pentru deservirea noilor locaţii de agrement. „Nu am putut şi nu putem să ocupăm lucrurile de muncă create prin proiecte europene, iar acest lucru este o mare problemă. Vom deschide piscina cu oameni realocaţi de la alte birouri din primărie, însă aceasta este doar o soluţie tranzitorie”, a spus Ursaciuc.
El a arătat că, după finalizarea proiectului Popas, pot fi create 72 de locuri de muncă, însă, din cauza restricţiilor bugetare impuse de la nivel central, nu s-au putut ocupa decât 15% din posturi. Ursaciuc a arătat că a înaintat premierului României un raport explicativ în care a prezentat problemele întâmpinate, ca urmare a blocării angajărilor. „Sperăm să existe o hotărâre de Guvern care să modifice şi să excepteze locurile de muncă create prin proiecte europene de la regula clară şi fermă că nu avem voie să angajăm pe nimeni”, a declarat primarul din Gura Humorului.
El a mai spus că în condiţiile în care nu poate angaja personal, unele servicii, cum sunt cele de salvamont şi salvamar, au fost externalizate. „Cred însă că externalizarea unor serviciilor ne privează şi de veniturile acelea puţine pe care le realizăm şi pe care astfel nu le putem cheltui în altă parte”, consideră Ursaciuc.
(26 apr 2010, 13:22:51