Într-un judeţ în plină criză economică şi cu o rată a şomajului foarte ridicată, Bursa locurilor de muncă a devenit un eveniment deosebit de important pentru o mare masă de oameni. Acest lucru s-a văzut foarte bine ieri, când la Casa de Cultură din Suceava au ajuns mai bine de 1.300 de oameni, aflaţi în căutarea unui serviciu. Fără prea multe pretenţii, oamenii au sperat să-şi găsească ceva de muncă, unii fiind în situaţii cu adevărat disperate.
Aşa cum s-a anunţat intens în ultimele zile în presă, ieri dimineaţă, de la ora 10.00, s-a desfăşurat Bursa locurilor de muncă, evenimentul fiind organizat în patru localităţi din judeţ: Suceava, Fălticeni, Rădăuţi şi Câmpulung Moldovenesc. În cele patru locaţii au fost prezenţi 122 de agenţi economici, care au oferit 802 locuri de muncă: 305 în Suceava, 223 în Fălticeni, 95 în Rădăuţi şi 179 în Câmpulung.
Per total, au fost prezente 2.654 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, dintre acestea mai bine de jumătate participând la bursa din holul mare al Casei de Cultură Suceava.
Ce li s-a oferit şomerilor
La Suceava, oamenii au început să se adune în faţa Casei de Cultură încă din jurul orei 9.30. Pentru mulţi însă aşteptarea a fost lungă, conducerea AJOFM Suceava hotărând să lase înăuntru doar grupuri de 40-50 de persoane. Deşi decizia i-a nemulţumit pe oameni, variante alternative nu prea existau. O îmbulzeală în holul Casei de Cultură, printre mesele la care stăteau angajatorii, nu ar fi fost productivă pentru nimeni, astfel că până la urmă soluţia aleasă s-a dovedit inspirată.
Numărul de locuri de muncă oferite, 305, a fost destul de mare, însă, după o privire mai atentă se putea observa că varietatea nu era mare. Foarte multe posturi oferite de societăţi de asigurări, de firme de pază, ceva oferte în domeniul construcţiei, cel hotelier şi cel al comerţului.
Ofertă redusă pentru şomerii cu studii superioare
Din păcate, pentru absolvenţii de studii superioare, posturile disponibile au fost extrem de puţine, inginer autovehicule rutiere ori jurist manager fiind două dintre ofertele concrete. Paradoxal, în ciuda ofertei foarte reduse de pe acest segment, interesul nu a fost deosebit. De exemplu, la firma care avea nevoie de un jurist manager, la o oră de la debutul bursei pe lista persoanelor interesate se aflau trei nume, deşi experienţa în domeniu nu era cerinţă obligatorie, iar salariul promis nu era de neglijat: 300 de euro.
De cel mai mare interes păreau să se bucure ofertele unei societăţi din domeniul prelucrării cărnii, a uneia hoteliere, precum şi a unei cunoscute reţele de magazine de tip fast-food.
„Trăim de pe o zi pe alta, asta e soarta noastră”
Din păcate, mulţi dintre şomerii prezenţi la bursa de ieri din municipiul Suceava erau disperaţi să-şi găsească un loc de muncă.
„De meserie sunt mecanic electrician şi de un an nu mai găsesc nimic de muncă. Aici am găsit ceva pe postul de lăcătuş, nu e specializarea mea, dar mă pricep. Am găsit câteva variante, problema este că e greu ca în câteva minute să primeşti toate detaliile despre un post. Sper să am noroc”, ne-a declarat Florin Polocoşer, un sucevean în vârstă de 40 de ani. Cu soţia aflată şi ea în şomaj şi cu doi copii în îngrijire, bărbatul are nevoie urgent de un loc de muncă.
Un alt şomer cu care am stat de vorbă se afla într-o situaţie similară.
„Sunt dulgher parchetar şi de la 1 ianuarie 2010 am fost dat afară de la firma unde lucram. Am găsit aici ceva în domeniu, problema este însă ca angajatorul să şi dea ce promite, că deja am avut probleme cu mai mulţi. După ce m-au văzut la ei m-au plătit în bătaie de joc”, s-a plâns Mihai Gavriliuc, în vârstă de 43 de ani, şi el cu soţia şomeră şi cu doi copii de crescut.
„Trăim de pe o zi pe alta, asta e soarta noastră”, a fost concluzia bărbatului.
Şomeri selectaţi pentru angajare, mult peste posturile disponibile
După cum a precizat Anca Capverde, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava (instituţia care a organizat târgul de locuri de muncă), în acest an bursa s-a prelungit cu mult faţă de evenimentele din anii precedenţi, tocmai datorită numărului mare de şomeri interesaţi de oferte.
De exemplu, la Suceava, ultimul agent economic a aplecat la 13.30, când a finalizat lista cu toţi participanţii selectaţi pentru un interviu.
Datele contabilizate de AJOFM Suceava arată că la bursa de ieri au fost selectate în vederea încadrării 1.311 persoane, 640 la Suceava, 278 la Fălticeni, 134 în Rădăuţi şi 259 în Câmpulung Moldovenesc. Dintre acestea, angajatorii urmează să selecteze în următoarea perioadă personalul de care are nevoie. Totuşi, având în vedere că numărul total de locuri de muncă disponibile abia depăşeşte 800, este clar că mulţi vor rămâne pe dinafară.
De precizat că în alte 96 de cazuri agenţii economici au hotărât să facă angajări pe loc.