Reţelele de apă şi canalizare din cinci zone urbane ale judeţului Suceava vor fi modernizate şi extinse printr-un proiect în valoare de 120 de milioane de euro, promovat şi finanţat prin Programul Operaţional Sectorial – Axa de Mediu.
Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, de acest proiect vor beneficia aproximativ 200.000 de locuitori ai judeţului, din zonele Suceava – Salcea, Gura Humorului, Fălticeni, Rădăuţi şi Vatra Dornei.
La sediul Consiliului Judeţean, a avut loc ieri semnarea cu firma Eptisa a contractului de servicii pentru acordarea de asistenţă tehnică în vederea întocmirii aplicaţiei care va fi depusă în vederea obţinerii finanţării. Întâlnirea a avut loc în prezenţa reprezentanţilor firmei Eptisa şi a directorului din cadrul Ministerului Mediului, Florin Burnar.
„Acum lansăm cel mai mare proiect al judeţului Suceava, de 120 de milioane de euro, în vederea modernizării reţelelor de apă şi canalizare. Şi vreau să mulţumesc Ministerului Mediului pentru promptitudine. Până în toamna acestui an trebuie să se finalizeze documentaţia necesară pentru acest proiect, astfel încât începutul anului 2011 să însemne pentru Suceava debutul celui mai mare proiect pe fonduri europene”, a declarat Flutur.
La rândul său, directorul din cadrul Ministerului Mediului, Florin Burnar, a precizat că firma care asigură consultanţa în acest proiect, Eptisa, împreună cu specialiştii din cadrul Consiliului Judeţean şi operatorul judeţean de apă – canal, SC Acet SA, trebuie să finalizeze documentaţia necesară, astfel încât aplicaţia de finanţare să fie depusă spre avizare până în lunile noiembrie – decembrie 2010, la Ministerul Mediului şi Comisia Europeană.
Investiţii în extinderea reţelei de apă şi canalizare din Suceava
În acelaşi timp, primarul Sucevei, Ion Lungu, a spus că prin acest proiect municipiul reşedinţă de judeţ ar urma să beneficieze de o finanţare de aproximativ 35 de milioane de euro. Lungu a declarat că fondurile ar urma să fie folosite în vederea continuării investiţiilor începute prin programul ISPA, care a vizat reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare din Suceava.
„Dacă în prima etapă, prin proiectul ISPA, ne-am axat mai mult pe înlocuirea conductelor vechi care erau uzate fizic, în etapa a doua vom merge pe extinderea reţelelor. La finalizarea proiectului ISPA vom avea un grad de racordare a locuinţelor la reţele de apă şi canalizare de 83%, iar după investiţiile realizate prin noul proiect acest grad va ajunge la 96%. Cu acest procent ne vom plasa printre oraşele cu gradul cel mai mare de racordare a reţelelor de apă şi canalizare”, a spus Lungu. El a precizat că investiţiile în extinderea reţelelor se vor face în special în noile cartiere ale Sucevei şi în Iţcani.
Nu în ultimul rând, şeful administraţiei judeţene, Gheorghe Flutur, a mai adăugat că în urma investiţiilor realizate prin proiectul promovat prin POS, dar şi a unor alte proiecte asemănătoare care vizează oraşele mai mici, gradul de racordare a locuinţelor din judeţul Suceava la reţelele de apă şi canalizare ar putea să ajungă la 70 - 80%.