În zilele de sărbătoare, Bazarul din Suceava e mai aglomerat ca de obicei, oamenii din judeţ preferând să vină la târg pentru a face cumpărături sau pur şi simplu pentru a afla preţurile şi a socializa.
Dacă sucevenii preferă să facă cumpărăturile la sfârşit de săptămână, după zilele încărcate de muncă, în magazinele oraşului sau la mall, oamenii de la sate o fac în special de sărbători, atunci când îşi pot permite câteva ore libere pentru a cumpăra ce au nevoie pentru gospodărie.
Cei mai mulţi dintre ei aleg să meargă la Bazar, nu doar pentru că acolo preţurile sunt mai scăzute decât în oraş, dar pentru că doar acolo găsesc o “atmosferă de piaţă, aşa cum era pe vremuri”. Bazarul este pentru ei, mai întâi de toate, un loc de socializare, unde mai află o noutate despre guvernanţi, greve, pensii, apoi un loc de comerţ. Banii sunt chibzuiţi până la fiecare leu, aşa că nu cheltuiesc neplanificat. După ce fac ocolul Bazarului, întrebând la fiecare tarabă preţul unui produs, comparându-l cu cel de la vânzătorul vecin, după nişte calcule minuţioase, aleg varianta cea mai potrivită pentru a economisi ceva bani şi în sfârşit cumpără produsul de care au nevoie.
60 de km pentru a cumpăra otravă de şobolani
“De când s-a făcut cald, toată săptămâna lucrăm în grădină, nici duminica nu ne permitem să venim în oraş. Azi că e sărbătoare, am lăsat totul baltă, am luat hainele mai frumoase şi-am venit la Bazar”, spune mătuşa Ioana, din Frasin. Bazarul se pare că e prima destinaţie aleasă de oamenii din comunele din judeţ atunci când vin în Suceava. Cei care vin din satele mai mici aleg să facă mai toate cumpărăturile din Bazar, fiind şi mai ieftin, dar şi comod, pentru că „la Bazar găseşti de toate”, ne-a zis unul din bătrânii care a parcurs aproape 60 km, de la Valea Moldovei, doar pentru a cumpăra otravă pentru şobolani.
“Astăzi e hram la Voroneţ, vom merge la rudele noastre de-acolo spre seară. Sfântul Gheorghe e o sărbătoare importantă, nu avem voie astăzi să lucrăm, am decis să venim la Suceava cu feciorul să-i cumpăr nişte haine”, ne-a spus, din mers, mătuşa Elena, din Stulpicani.
Cumpărători mai mulţi, aceeaşi vânzare
Chiar dacă preţurile în Bazar sunt mai mici faţă de magazine şi centre comerciale, pentru oamenii de la sate, mai ales pentru bătrânii pensionari, sunt destul de mari.
“La pensia pe care o avem, ne putem permite doar lucrurile de strictă necesitate, de la oraş cumpărăm doar detergent şi ce ne mai trebuie din haine, restul cumpărăm din sat. Am venit azi la Bazar mai mult pentru a analiza preţurile, mi-am vizitat şi feciorul din oraş, în celelalte zile nu am timp, astăzi că e sărbătoare, am hotărât să vin cu soţia la Suceava”, a precizat Florin, din Argel.
În pofida faptului că, în asemenea zile, Bazarul e plin de vizitatori, vânzătorii spun că numărul celor care cumpără nu e cu mult mai mare comparativ cu celelalte zile ale săptămânii.
“Se interesează mai mult de preţuri, dar nu putem zice că numărul cumpărătorilor şi al produselor vândute creşte în zilele de sărbătoare”, ne-a spus Maria Şoltan, vânzătoare de haine în Bazar.
De la Bazar, cumpărătorii de la sate pleacă direct spre casă şi revin, de obicei, doar la următoarea sărbătoare, cu o nouă listă chivernisită după bugetul mic şi vremurile de criză.
Oxana GREADCENCO