Greva generală de o zi a dascălilor suceveni a fost spartă ieri în câteva unităţi de învăţământ din Suceava. Astfel, sute de dascăli suceveni, cei mai mulţi din zona Câmpulung, au refuzat să intre în grevă şi au făcut ieri ore după orarul obişnuit. Dascălii din Câmpulung Moldovenesc sunt membri în Sindicatul Independent din zona Câmpulung, afiliat la nivel naţional la FSLI.
„O zi de grevă nu rezolvă nimic din problemele noastre şi chiar considerăm că nu are rost să întrerupem activitatea”, a spus un cadru didactic de la Colegiul Silvic „Bucovina” din Câmpulung.
În afară de dascălii din Câmpulung Moldovenesc, nici cadrele didactice din Liteni nu au dorit să intre în grevă şi au făcut ieri ore cu elevii. „La Liteni, cadrele ne-au înştiinţat că nu vor să facă grevă. Nu comentez motivele care i-au determinat să nu intre în grevă”, a declarat preşedintele Sindicatului Judeţean „Spiru Haret” din Suceava, Constantin Cernica. Acesta a spus că la nivelul sindicatului pe care îl reprezintă, în 99% din unităţile de învăţământ s-a făcut grevă. Cernica a prezentat şi situaţia şcolii din Berchişeşti, unde dascălii au anunţat iniţial că nu fac grevă şi apoi s-au răzgândit şi au intrat în grevă.
În zona Rădăuţi, în toate unităţile de învăţământ s-a făcut grevă, cu excepţia şcolii speciale şi a grădiniţelor cu program prelungit. Preşedintele Sindicatului Judeţean „Bucovina” Rădăuţi, Gheorghe Şorodoc a declarat că „toţi profesorii au fost în grevă. În toate şcolile, o treime din personal a fost în şcoală, iar elevii care au venit totuşi la şcoală au fost supravegheaţi. Nu s-au înregistrat incidente şi nu au fost probleme”.
Pregătire cu elevii pentru bacalaureat, în unele şcoli
Şi în zona Gura Humorului, greva s-a derulat fără incidente. Preşedintele Uniunii Judeţene a Sindicatelor din Învăţământ, Sport, Cultură si Protecţia Copilului „Pro-Educaţia”, Traian Pădureţ, a declarat că „dascălii din zona Gura Humorului au fost în grevă. S-au mobilizat chiar de la prima oră a dimineţii. Noi, aici, am avut conturile de salariu blocate şi chiar s-a dorit intrarea în grevă”.
În municipiul Suceava, în toate şcolile a fost ieri grevă generală. În unităţile de învăţământ au fost prezenţi doar liderii de sindicat şi o parte din personalul didactic şi nedidactic necesar pentru a asigura permanenţa, potrivit legii. În cazul în care elevii au venit la şcoală, aceştia au fost supravegheaţi de către personalul prezent în unitatea de învăţământ. Unii profesori au profitat de ziua de grevă şi i-au chemat pe elevi la pregătire pentru bacalaureat sau pentru concursuri şcolare.
Profesorii sunt decişi să nu se oprească doar la greva de astăzi. Ei spun că vor participa la mitingul naţional din luna mai, care va avea loc la Bucureşti şi apoi, la începutul lunii iunie, dacă situaţia o va impune, vor intra în grevă generală pe o perioadă nedeterminată şi vor bloca închiderea anului şcolar.
„Nu trecem notele în catalog şi, dacă se va ajunge până la grevă generală nelimitată, vom îngheţa anul şcolar”, a declarat Ştefan Pintilei, lider de sindicat la Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret” din Suceava.
Noua Lege a Educaţiei, neplata salariilor, comasarea claselor, reducerea numărului de profesori, desfiinţarea de şcoli şi nepunerea în aplicare a hotărârilor judecătoreşti sunt doar câteva dintre nemulţumirile invocate de cadrele didactice şi a căror nesoluţionare îi determină pe aceştia să declanşeze protestele şi să ajungă până la intrarea în grevă generală.