Peste zece mii de cadre didactice din judeţul Suceava sunt astăzi în grevă generală de o zi, iar elevii au rămas acasă. În toate unităţile de învăţământ din Suceava astăzi nu se fac ore, elevii au fost sfătuiţi încă de ieri să rămână acasă, iar permanenţa în şcoli este asigurată de o treime din personalul didactic şi nedidactic. Sindicatele au transmis Inspectoratul Şcolar acum două zile faptul că astăzi vor fi în grevă, iar liderii judeţeni din educaţie spun că s-au respectat toţi paşii legali în vederea demarării grevei generale de o zi.
Deşi marţi, în conferinţă de presă, şeful IŞJ Suceava, Petru Carcalete, le-a recomandat părinţilor să-şi ducă copiii la şcoală astăzi, chiar dacă este grevă, sindicaliştii, pe de altă parte, spun că elevilor li s-a transmis de ieri să nu vină la şcoală. „Ne-am încurca mai mult. Ore nu se fac oricum, elevii, dacă vin, vor fi doar supravegheaţi şi apoi li se va da drumul acasă”, a declarat Gheorghe Şorodoc, preşedintele Sindicatului Judeţean „Bucovina”, Rădăuţi.
Elevii din învăţământul special rămân la şcoală, dar nu fac ore
Gheorghe Şorodoc a precizat că numai în şcolile speciale şi în grădiniţele cu program prelungit din zona Rădăuţi, preşcolarii şi elevii vor fi la şcoală, însă şi aici, cadrele vor fi în grevă şi nu vor desfăşura activităţi didactice.
În grevă vor fi şi cadrele didactice din comisiile de bacalaureat din cele patru licee care au anunţat că vor susţine proba în condiţii normale. Este vorba despre Liceul Teoretic „Ion Luca” din Vatra Dornei, Grupul Şcolar „Oltea Doamna” Dolhasca, Grupul Şcolar Dumbrăveni şi Colegiul Silvic „Bucovina” din Câmpulung Moldovenesc. Membrii comisiei de bacalaureat din aceste licee au anunţat că nu vor decala proba şi o vor susţine conform calendarului, chiar dacă astăzi este zi de grevă. Liderul de sindicat Constantin Cernica a declarat că „şi aceşti profesori sunt în grevă, însă, din cauză că în şcolile menţionate sunt puţine laboratoare de informatică, o reprogramare a elevilor pentru o altă zi este imposibilă, din lipsă de spaţiu pentru derularea probei”.
Constantin Cernica a spus că în afara liceelor amintite, în restul unităţilor de învăţământ liceal din judeţ, proba de bacalaureat a fost reprogramată pentru o altă dată.
Greva de astăzi este ultimul pas până la blocarea anului şcolar, iar liderii de sindicat din şcoli au declarat că demersurile pentru blocarea anului şcolar au început din momentul în care profesorii au refuzat să mai treacă notele în catalog.
„Mai este un pas până la blocarea anului şcolar. După greva de astăzi, urmează un miting în luna mai şi apoi, dacă revendicările noastre trec fără nici un fel de rezultat, la începutul lunii iunie declanşăm greva generală pe perioadă nelimitată şi, în consecinţă, blocăm anul şcolar”, a mai declarat Gheorghe Şorodoc.
Neplata salariilor, comasarea claselor, reducerea numărului de profesori, desfiinţarea de şcoli şi nepunerea în aplicare a hotărârilor judecătoreşti sunt doar câteva dintre nemulţumirile invocate de cadrele didactice şi a căror nesoluţionare îi determină pe aceştia să declanşeze protestele şi să ajungă până la intrarea în grevă generală.