Locuitorii cartierului sucevean Burdujeni Sat nu vor avea curând locuinţele racordate la reţeaua de gaz metan, pentru că pe de o parte, operatorul de gaz E.ON consideră extinderea în această zonă nerentabilă, iar pe de altă parte primăria nu poate face investiţia fără să fie trasă la răspundere de Curtea de Conturi.
Şeful municipalităţii sucevene, Ion Lungu, a declarat ieri că solicitările adresate Ministerul Economiei şi Comerţului nu au rezolvat deloc impasul în care se aflau.
„Ne-au răspuns ceea ce ştiam deja, că societăţile de utilităţi au obligaţia să extindă serviciul pe care îl furnizează doar acolo unde investiţia este rentabilă, în caz contrar investiţia putând fi făcută de administraţia locală, dar pe cheltuială proprie. În cazul nostru, Burdujeni Sat, din calculele făcute a rezultat clar că exploatarea reţelei nu acoperă costurile investiţiei, de aceea operatorul nu are nici un interes să facă singur investiţia. Chiar dacă facem noi investiţia, nu putem să transferăm gratuit reţelele de gaze care vor fi executate în proprietatea E.ON, aşa cum spune legea actuală, pentru că vine Curtea de Conturi să ne impute că am dat un patrimoniu al unei instituţii publice gratuit către o companie privată. Părerea mea este că legea are o scăpare, respectivele prevederi neamaifiind actualizate tocmai de la momentul privatizării societăţilor de gaze”, a explicat Ion Lungu.
Cum prevederile legilor actuale se bat cap în cap, conducerea Primăriei Suceava a decis să mai amâne investiţia de aducere a gazului metan în Burdujeni Sat până când legislaţia va fi modificată astfel încât să nu mai existe conflicte legale.
„Partea bună este că propunerile noastre de modificare a Legii gazelor naturale nr. 351/2004 sunt incluse pe lista propunerilor aflate zilele acestea în dezbatere la Senat. Noile prevederi legale ar trebui să ia în calcul rămânerea noilor obiective în proprietatea primăriilor şi darea lor în administrare prestatorilor de servicii”, a adăugat Ion Lungu, care e decis să demareze lucrările de aducţiune a gazului metan imediat ce noua formă a legii va permite acest lucru.
În urmă cu aproape doi ani, municipalitatea suceveană s-a asociat cu E.ON Gaz, iar ambele părţi trebuiau să contribuie cu 50% din valoarea investiţiei de 2,56 milioane lei, care consta în 13,6 km de reţele de medie presiune şi de distribuţie, precum şi staţia de reglare de medie presiune, dar investiţia nu s-a mai concretizat, din cauza legislaţiei neclare.
(22 apr 2010, 19:40:19
Aductiunile de gaz pe dealul din spatele manastirii Tudoreni sau in satul Plopeni sunt rentabile ?
Cartierul Burdujeni Sat trebuie doar sa cotizeze cu impozite mari doar pentru ca apartine de orasul Suceava.
Ar trebui refacute calculele de rentabilitate acum cand in cartier au venit foarte multi noi locuitori si veti vedea ca situatia s-a schimbat.
Proiectul de aductiune apa si canalizare este finalizat doar pe hartie. In realitate la robinete curg doar vorbele goale.